Mořské plody v hlavní roli: Uvařte si tyto lahodné pokrmy!

img
14. 08. 2020

Paella je poměrně rychlý pokrm, co se týká přípravy a jeho výsledná chuť je naprosto dokonalá. Hodí se ke konzumaci především v letních měsících.…

Mořské plody mají nespočet pozitivních zdravotních přínosů pro naše tělo. V oblibě je má jen zlomek lidí v Česku. Co se týká konzumace mořských plodů, jsou na tom jednoznačně lépe země, které mají na dosah moře, nebo oceán. A jaké mořské plody jsou neoblíbenější? Rozhodně ryby, kalamáry, krevety, ústřice, slávky, humři, krabi, ale také chobotnice. Jakého favorita máte vy?

Čtěte také:

Špagety s mořskými plody

A proč jsou vlastně mořské plody tak zdravé? Obsahují velké množství jódu, omega 3 mastných kyselin, vitamínů (A, B, D, E) a minerálních látek. Jejich pravidelná konzumace je přínosná zejména pro náš kardiovaskulární systém. Přinášíme vám tedy ty nejlepší a nejchutnější recepty na pokrmy, které lze z mořských plodů připravit, inspirujte se.

Mořské plody v hlavní roli: Populární paella s krevetami a kalamáry

Paella je poměrně rychlý pokrm, co se týká přípravy a jeho výsledná chuť je naprosto dokonalá. Hodí se ke konzumaci především v letních měsících. Mořské plody v tomto jídle vás zkrátka uchvátí. A jaké suroviny budete potřebovat zhruba na 4 porce?

  • 400 gramů čerstvých loupaných krevet a 400 gramů čerstvých kalamárů
  • 150 mililitrů kvalitního olivového oleje
  • 4 zralá rajčata
  • 1 až 2 cibule
  • 750 až 850 gramů rýže kulatých zrn
  • litr a půl rybího vývaru
  • 300 mililitrů zeleninového vývaru
  • sůl, pepř, bylinky (šafrán, případně petrželka) a citron na dochucení

Na pánvi s trochou olivového oleje si orestujte cibulku jemně pokrájenou, pak přidejte mořské plody a restujte ze všech stran. Mezitím si spařte vroucí vodou všechna rajčata a zbavte je slupky. Pak je pokrájejte na menší kusy a vhoďte do pánve k ostatním surovinám. Až se vše dobře prohřeje a osmahne, vsypte do pánve rýži, kterou přelijte rybím a kuřecím vývarem. Nechte pokrm pod poklicí probublávat na mírném plamenu půl hodiny a občas promíchejte. Na závěr dochuťte jídlo oblíbenými čerstvými bylinkami, citronem, solí, pepřem a šafránem. Pokud máte rádi i slávky, můžete je na závěr vaření také přidat. Hotové budou v momentu, kdy se otevřou. Dobrou chuť!

 mořské plody paella

Mořské plody v hlavní roli: Grilovaná chobotnice s vůní bazalky

Mezi nejpodivnější mořské plody patří rozhodně chobotnice. Když ji však dobře uvaříte, její chuť bude perfektní. Tento druh mořských plodů kupujte v opravdu čerstvém stavu u osvědčených prodejců. Na přípravu jídla budete potřebovat:

  • jednu vetší chobotnici (chapadla)
  • čerstvé lístky bazalky
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • 50 až 100 gramů parmazánu
  • pár piniových oříšků
  • sůl, pepř
  • 4 kusy bobkového listu
  • asi 6 až 8 kusů raných brambor
  • 100 gramů másla
  • trochu olivového oleje

Nejprve je nutné postarat se o mořské plody, tedy v tomto případě o chobotnici. Tu očistěte, omyjte ve vodě a chapadla pokrájejte asi na 10 až 15 cm dlouhé kousky. Pak vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte pár bobkových listů a nechte asi hodinu a půl vařit. Chobotnice tak skvěle změkne. Pokud máte doma tlakový hrnec, bude její příprava o poznání rychlejší a doba varu se zkrátí o hodinu. Také na plotnu dejte vařit rané brambůrky ve studené vodě se špetkou soli. Než se chobotnice a brambory uvaří, připravte si bazalkovou omáčku (chcete-li pesto). A to tak, že v mixéru smíchejte čerstvou bazalku, parmazán, olivový olej, piniové oříšky, česnekové stroužky a trochu soli. Ze všech ingrediencí vytvořte hladkou směs. Hotové pesto dejte do lednice. Pak se opět navraťte k chobotnici a bramborám a zkontrolujte jejich stav. Chobotnici byste měli snadno propíchnout vidličkou skrz naskrz, tak poznáte, že je hotová. Obě suroviny sceďte, brambory poté dochuťte citronovou šťávou, pepřem, solí a chobotnici položte na tác vymazaný máslem a dejte na gril. Použít lze i obyčejnou pánev s trochou másla. Chapadla opečte zprudka z jedné i druhé strany po dobu 2 minut. Maso pak také okořeňte a podávejte přelité bazalkovou omáčkou s ochucenými ranými brambůrkami. Dobrou chuť!

Mořské plody v hlavní roli: Hřebenatky s květákovým pyré

Mezi mořské plody můžeme zahrnout i takzvané hřebenatky. Známé jsou také jako mušle svatého Jakuba. Jejich maso je velmi chutné, jemné a také velmi zdravé. Připravte si tento dokonalý recept, který máte hotový raz dva. Potřebné suroviny na 3 až 4 porce:

  • 12 kusů hřebenatek
  • 6 plátků libovější slaniny (1/2 plátku na každou hřebenatku)
  • sůl, pepř
  • trochu másla, nebo olivového oleje
  • 1 větší květák
  • 200 mililitrů mléka
  • šťáva z jednoho citronu
  • 12 párátek

Květák si očistěte, přepulte jej a vložte do hrnce se studenou vodou. Vsypte i špetku soli a vařte na plotně do změknutí. Mezitím si připravte mořské plody. Hřebenatky vyjměte z lastury, pokud je máte čerstvé a na vrchní straně je trochu nařízněte, následně je s citem osolte, opepřete. Pak jednotlivé porce zabalte do poloviny slaninového plátku a zafixujte párátkem. Na plotně si rozpalte pánev s malým množstvím másla (použít lze i olivový olej) a hřebenatky na něm zprudka orestujte z obou stran. Mušlím postačí skutečně kratší doba (1 až 2 minuty), jinak mohou být tuhé. Dále si dodělejte květákové pyré. A to tak, že uvařený květák sceďte, osolte, opepřete, zakápněte šťávou z citronu a umixujte spolu s trochou másla a mléka. A máte hotovo. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová

Napsat komentář: Mořské plody v hlavní roli: Uvařte si tyto lahodné pokrmy!

RE: Mořské plody v hlavní roli: Uvařte si tyto lahodné pokrmy!

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.