Ochlazení nablízku: Jak se na něj připravit? Změňte jídelníček

img
28. 08. 2020

Střevní mikroflóra (mikrobiom) je považován za sídlo naší imunity. Jen pro úplnost: tenké střevo je zodpovědné za vstřebávání potřebných látek,…

Blíží se podzim a s ním ochlazení. Jak je letos zvládnout s minimem zdravotních škod a psychických propadů? Cesta samozřejmě není jedna, stejně jako naše osobnosti nejsou stejné. Určitá pravidla však existují napříč všemi typy. Základem je samozřejmě správná a pravidelná podpora imunity, pohyb a změna jídelníčku, která odpovídá ročnímu období.

Ochlazení: Podpořte svá střeva

Střevní mikroflóra (mikrobiom) je považován za sídlo naší imunity. Jen pro úplnost: tenké střevo je zodpovědné za vstřebávání potřebných látek, tlusté střevo nás zbavuje všeho již neupotřebitelného či dokonce toxického. Pokud máme střevní spoje pevné a mikrobiom pestrý (k tomu přispívá i pestrá a vyvážená strava, ideálně přizpůsobená ročnímu období), pak je i naše imunita efektivnější. Jestliže je střevo naopak propustné, vzniká v těle řada zánětů, jež mohou vyústit v záněty chronické či nějakou z autoimunitních nemocí. To imunitu oslabuje. A bez funkční imunity se ochlazení špatně zvládá.

Ochlazení a změna jídelníčku

Uvědomte si, že změna jídelníčku by měla být postupná. Stejně jako léto pomalu přechází do podzimu. Důvodem je, že se mikroorganismy v našich střevech musí změně přizpůsobit, to znamená vybudovat si příslušné kolonie, jež jsou schopny dodanou potravu zpracovat. Jinak může i vhodná strava organismus paradoxně zatížit, případně být chvilkově nedostatečná. Tělo ji není schopno v dodatečné míře zpracovat.

Změna jídelníčku: Zařazujte potraviny, které zahřejí

Zatímco v létě jste si smlsli na okurce, salátu či cuketě, nyní bychom měli jídelníček obohatit spíše o potraviny, které naše tělo zahřejí. Letní dobroty totiž obsahují velké množství vody a zpravidla tělo ochladí. To samé platí pro potraviny, které dovážíme z „teplých“ krajů (pomeranče, citróny, mandarinky…). Výjimku tvoří banány. Lehkou nápovědou, jak se na podzim a při ochlazení stravovat nám může být naše zahrada. Příroda totiž ví, že změna jídelníčku je potřebná pro naši imunitu, ale i psychiku a kondici.

Mezi zahřívací potraviny patří: dýně, luštěniny, pohanka, vejce, tepelně opracované maso, vařená či grilovaná zelenina, chřest, kozí a ovčí sýry, zázvor, pepř, rozmarýn, skořice, hřebíček, křen, česnek a cibule, kakao (holandského typu), rýže… Neutrálně působí například kořenová zelenina či červená řepa.

Změna jídelníčku: Hledejte a kombinujte

S příchodem ochlazení samozřejmě není třeba rezignovat na zeleninu, která v syrovém stavu ochlazuje. Dalšími ochlazujícími potravinami jsou například kravské mléko, džusy, jogurty a například máta. Prvním krokem tedy je zeleninu tepelně opracovat, případně si připravit zeleninový (či masový vývar). Ten se ostatně považuje za stálici podpory imunity. V syrovém stavu je možné ji doplnit/kombinovat o kozí sýr, zálivku, semena, ořechy, švestky, luštěniny či mořské plody (ty patří mezi potraviny neutrální).

Změna jídelníčku tak nemusí být v potravině samotné, ale v její úpravě. Například kvalitně vás zahřejí, imunitně posílí a dodají imunitu snídaně v podobě obilných kaší, které doplníte o povařená jablka či hrušky. Nemusíte doslazovat! Pokud máte chuť na pomeranč. Zkuste ho s čerstvým zázvorem a trochou skořice.

 450

Ochlazení má vliv i na psychiku

Naše psychika je ovlivněna nejen momentální životní situací, množstvím prožívaného stresu a zdravotním stavem, ale také počasím. S podzimem a ochlazením ubývá světla a řada lidí podléhá chmurným myšlenkám. Dešťové plískanice také zrovna nepomáhají. Je třeba si uvědomit, že příroda se připravuje na zpomalení. Naše západní společnost se však od tohoto rytmu odtrhla a vyžaduje stálé výkony. Dopřejte si odpočinek. Nesnažte se dohonit léto. Vedle nižších teplot je to právě nedostatek světla je důležitým faktorem vedoucí k depresím. Osvětlete tedy své domovy, respektive upravte teplotu světla.

Ochlazení: 5 tipů, jak se bránit chmurám

  1. Sladké náladu nezlepší, naopak nás unaví a ochladí. I když možná chvilku pocítíte slast, když se sladkost ocitne v blízkosti chuťových buněk, rychlý příval energie obvykle opadne
  2. Cvičte. Kdo by nemiloval endorfiny, hormony štěstí! Při ochlazení je třeba se dobře rozcvičit a nepodcenit oblečení.
  3. Choďte ven. Moderní materiály nabízí nepromokavou úpravu, takže výmluvy nechte doma. Podzimní příroda dokáže nabídnout mnohé. Stačí jen sledovat proměnlivost.
  4. Otužujte se. Zvolit můžete saunování, ale také například ponory do ledové vody v přírodě či pod dohledem instruktorů.
  5. Zařaďte teplé snídaně. Změna jídelníčku v tomto duchu vaše tělo nejen nakopne, ale i ohřeje.

Autor článku: Markéta Palatin

Napsat komentář: Ochlazení nablízku: Jak se na něj připravit? Změňte jídelníček

RE: Ochlazení nablízku: Jak se na něj připravit? Změňte jídelníček

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.