Pěstování bylinek doma není žádná věda. A k čemu je můžete využít?

img
30. 06. 2020

Pro pěstování bylinek budete potřebovat květináč, zeminu, drobné kamínky a případně semínka nebo sazenice. Kamínky jsou důležité pro odvádění…

Pěstování bylinek zvládne opravdu každý. I když se necítíte jako velcí pěstitelé nebo zahradníci, do pěstování bylinek doma se můžete pustit a budete úspěšní. Není nic jednoduššího než pěstování bylinek. Poradíme vám, jak na to.

Čtěte také:

Bylinky, bez kterých se v létě neobejdete

Než se pustíte do „akce“, můžete se rozhodnout, jak bylinky budete pěstovat. Buď můžete pěstovat bylinky ze semínek, ze sazeniček nebo si pořídit už vypěstované bylinky v květináči ze supermarketu. V každém případě půjde o snadné pěstování bylinek a úspěch bude zaručen.

Pěstování bylinek doma: Co budete potřebovat?

Pro pěstování bylinek budete potřebovat květináč, zeminu, drobné kamínky a případně semínka nebo sazenice. Kamínky jsou důležité pro odvádění přebytečné vlhkosti. V opačném případě by totiž bylinkám mohly začít uhnívat kořeny. Bylinky nikdy nesmí „plavat“ ve vodě, zároveň nesnesou ani přílišné sucho.

Aby se bylinkám u vás dařilo…

Při pěstování bylinek je důležité pravidelně odštipovat konečky. Rostliny tak budou košatět a vrátí vám to. Sklízejte, pokud možno za teplého, suchého počasí, kdy jsou silné. Otrhávejte vnější listy, abyste podpořili růst nových listů uprostřed. Výhodou většiny bylinek je to, že nepotřebují zahradu a můžeme je pěstovat bez problémů i v pohodlí domova. Poslouží nám v kuchyni nebo domácí lékárně, a ještě krásně ozdobí okenní parapety. Navíc je pěstování bylinek i velká zábava.

Pěstování bylinek: Pažitka 

Má velmi příjemné cibulové aroma, jež úžasně dochutí třeba čerstvý chléb s máslem, tvarohem či pomazánky všech druhů a barev. Výborně chutná v salátech, harmonickou chuť vytváří také ve vaječných nebo houbových receptech. Navíc pěstování bylinek jako je pažitka není nic složitého. Jde o zcela nenáročnou bylinku. Není možné ji sušit, ale své vlastnosti si dobře uchová zamražená.

Pěstování bylinek: Kopr

Pěstování bylinek má své velké výhody – třeba čerstvý kopr nemá konkurenci. Na naše talíře se kopr dostal díky Římanům, kteří ji přivezli z egyptských výprav. Kopr si skvěle rozumí se smetanovými omáčkami, nakládanou zeleninou i rybami. Typicky slovanským jídlem jsou pak brambory s máslem a notnou dávkou koprové natě.

Pěstování bylinek: Rozmarýn

Typická středomořská bylinka, která je úžasnou ozdobou zahrádek a balkonů, důležitá složka provensálského koření. Pěstování provensálských bylinek je specifické – většina z nich vyžaduje spíš sucho. Intenzivní vůně i chuť nesmí chybět u receptů italské, francouzské, španělské, ale také albánské kuchyně. Hlavní chuťový tón skvěle rozvíjí skopové a jehněčí pečeně, telecí maso, drůbež, vařené ryby, ale také rajské omáčky a další tomatové pokrmy.

Pěstování bylinek: Majoránka 

Jedna z nejstarších českých bylinek. Pěstování bylinek typu majoránka půjde snadno i bez vašeho většího přičinění. Majoránka se využívá nejčastěji u rychlých česnekových jídel – česnečka nebo bramborák. Své místo má také u zabijačkových pochoutek. Hodí se ale i k čočce, fazolím nebo obecně tučným jídlům. Dobře chutná i sušená, takže se, nebojte se tedy uschlou bylinku odložit na později.

Pěstování bylinek: Koriandr 

Jako součást oblíbeného kari koření se používá hlavně v asijské, jihoamerické a mexické kuchyni. Chybět nemůže ani v pravé asijské polévce. Zpracovávají se jak jeho listy, tak semena, přičemž kořen koriandru má podobné využití jako zázvor. Koriandr tvoří také jedno ze základních koření do pravých perníků.

Pěstování bylinek: Petržel 

Je hojně rozšířená, protože díky její nenáročnosti je možné pěstovat ji takřka kdekoli. Pokud jste snědli jídlo s česnekem a trápí vás česnekový dech, žvýkejte petrželku a problém zmizí. Při pěstování bylinek se u petržele budete muset rozhodnout, jaký druh chcete – kudrnku nebo hladkolistou.

Pěstování bylinek: Tymián 

Velmi se podobá mateřídoušce. Přidáním k masu, rybám, krémovým polévkám nebo omáčkám skvěle rozvinete chuť pokrmu. Tymián má své pevné místo například u zeleninových koláčů. Svou cestu si nachází také do typicky českých pokrmů, jako jsou guláše, sekané nebo nádivky. Skvělé chuťové vlastnosti si uchová jak sušený, tak zamražený.

pest byliny

Pěstování bylinek: Libeček 

Pěstování bylinek do polévky? Pak libeček nesmí chybět. Ne nadarmo má přezdívku „české maggi“. Nebo ho můžete jíst jen tak – zkuste ho třeba drobně nakrájet na chléb s máslem nebo sádlem. Takto posekaná nať chutná dobře například v rajčatových salátech, hodí se i pro nádivky a paštiky nebo pomazánky.

Pěstování bylinek: Šalvěj 

Výrazná vůně a trpká chuť ji předurčuje k ochucení tučnějšího masa, které se pak lépe tráví. Skvělá je při přípravě vepřového masa nebo do vlastní originální omáčky. Ale nepřežeňte to s ní. Je aromatická, takže s ní musíte nakládat opatrně.

Pěstování bylinek: Bazalka

Pěstování bylinek pro italskou kuchyni? Tam totiž nesmí chybět. Přestože je bazalka spojována především s italskou kuchyní, které tvoří doslova základ, kdybychom chtěli vystopovat její původ, museli bychom cestovat 6,5 tisíce kilometrů na jihovýchod od Říma – do Indie.

Autor článku: Monika Poledníková

Napsat komentář: Pěstování bylinek doma není žádná věda. A k čemu je můžete využít?

RE: Pěstování bylinek doma není žádná věda. A k čemu je můžete využít?

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.