Vánoční štola je vláčná a voňavá pochoutka - jen se zakousnout!

img
29. 11. 2018

Historie štoly sahá snad až k roku 1329, ale první zmínky o tradiční drážďanské vánoční štole jsou z Drážďan z roku 1474. Podle jejího tehdejšího…

Znáte vánoční štolu? Štola je vlastně taková nepečená vánočka z kynutého těsta doplněná různými druhy sušeného nebo kandovaného ovoce a voňavá díky koření a dalším esencím. Kde se vzala a jaké jsou její variace?

Vánoční štola vznikla už ve 15. století 

Historie štoly sahá snad až k roku 1329, ale první zmínky o tradiční drážďanské vánoční štole jsou z Drážďan z roku 1474. Podle jejího tehdejšího německého názvu „Striezel“ (pletenec) se také jmenuje nejstarší německý vánoční trh – Dresdner Striezelmarkt. Přečtěte si, jak slaví Vánoce ve světě

Čtěte také:

Nejlepší vánočka - recept a postup pletení krok za krokem

Ta tradiční drážďanská štola je chráněna registrovanou známkou a toto označení se může používat jen pro štoly upečené v Drážďanech a okolí. Dnes už si to lze stěží představit, ale ze začátku byla štola spíše postní jídlo a použití másla a mléka při jejím pečení bylo zakázáno. Svolení k použití másla musel dát na konci 15. století sám papež.

Štola má tvarem připomínat Ježíška

Tvar štoly má připomínat Ježíška v zavinovačce. Podle tradice se vánoční štola nesmí nakrojit dříve než na Štědrý den po bohoslužbě, aby ochránila dům před neštěstím a nemocemi. Proč se peče štola 3 a více týdnů předem? Přečtěte si o českých vánočních tradicích

Cílem je, aby měla štola možnost natáhnout chuť a vůni ze všech vložených ingrediencí a byla tak výraznější. Podmínkou je uložit ji na chladném místě zabalenou do mikrotenového sáčku.

Vánoční štola má každoročně také svůj festival. Ten se pořádá (kde jinde než) v Drážďanech na druhou adventní neděli. Nejen, že zde můžete vidět a chutnat různé druhy a velikosti štol a koupit si je také domů, ale je připravený i bohatý program – součástí je třeba průvod nesoucí obrovskou štolu.

Druhy štol - kynutá, marcipánová, tvarohová

  • Jako každý recept, i štola se časem vyvíjela a vedle té tradiční má snad každá německá rodina tu svoji verzi, více či méně upravenou, považuje ji za tu nejlepší a dědí ji z generace na generaci.
  • Vedle klasické kynuté štoly tak existují třeba i štola tvarohová nebo plněná marcipánem či mákem, a také třeba kakaová štola. Poradíme vám, jak připravit nejlepší kynuté těsto.
  • V jakékoliv variantě se však vždy jedná o velmi kalorickou pochoutku, která je navíc vždy ještě za tepla bohatě potřená rozpuštěným máslem a obalená v moučkovém cukru, který na ní vytvoří cukrovou krustu.
  • Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, možná budete stát před rozhodnutím, jestli použít tradiční recept, nebo si štolu připravit v nějaké odlehčené verzi.

Tipy, jak na zdravější štolu

  • Běžně obsahuje štola kandované ovoce – to jistě můžete nahradit různými druhy sušeného ovoce, které je také dost sladké.
  • Sušené ovoce doporučujeme předem namočit v teplé vodě (a rozinky zkuste třeba namočit v rumu).
  • Hladkou bílou mouku můžete nahradit například moukou celozrnnou.
  • Nebo si prostě štolu připravte v tradiční variantě, dejte si malý kousek a zapomeňte na chvíli na špatné svědomí, jsou přece Vánoce a po všech přípravách si určitě odměnu zasloužíte.
  • Když si pak ještě zajdete i na svižnější procházku, můžete se odměnit dalším kouskem.

 Tradiční vánoční recepty (2)

Kynutá vánoční štola – recept

  • 1000 g hladká mouka
  • 2 kostky kvasnic
  • 100 g cukr krupice
  • 10 g sůl
  • 2 vejce
  • 125 ml mléko
  • 500 g másla (375 g na pečení a 125 g na potření)
  • 200 g rozinky
  • 100 ml rum
  • 100 g kandovaná citronová a pomerančová kůra
  • 200 g loupané mandle
  • moučkový cukr

Kynutá vánoční štola – postup

  1. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, mléko ohřejeme jen tak, aby bylo vlažné.
  2. Z navážených ingrediencí oddělíme 50 gramů mouky a 10 g cukru a přidáme je do vlažného mléka spolu s kvasnicemi – vytvoříme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
  3. Do mísy prosejeme zbytek mouky, přidáme cukr a sůl, sypké přísady promícháme a přidáme k nim vejce, nakrájené máslo a připravený kvásek.
  4. Všechny přísady zpracujeme dohromady do jednolitého těsta, které v míse pomoučíme, mísu zakryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě kynout asi 2 hodiny.
  5. Rozinky si můžeme předem namočit do rumu.
  6. Mandle nasekáme (můžeme použít lupínky), případně rozinky a kandovanou kůru také nakrájíme a vše vmícháme do vykynutého těsta.
  7. Těsto rozdělíme na dva díly (budeme mít dvě štoly), které přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
  8. Z každého dílu část na delší straně rozválíme a rozválenou část přeložíme přes nerozválenou část a připravenou štolu necháme ještě dalších 30 minut kynout.
  9. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
  10. Připravené štoly vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme nejprve 30 minut na 170 stupňů a poté ještě dopékáme 20 minut na 130 stupňů.
  11. Rozpustíme máslo a ještě horkou štolu jím po vytažení z trouby potřeme.
  12. Štoly důkladně pocukrujeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
  13. Vychladlé vánoční štoly pořádně zabalíme do alobalu, aby se k nim nedostal vzduch, a uchováme v chladu.
  14. Po 3 týdnech bude vánoční štola krásně uleželá, vláčná a voňavá.

štola1

Tvarohová vánoční štola – recept

  • 250 g máslo
  • 500 g polohrubá mouka
  • 200 g cukr moučka
  • 100 g vlašské ořechy
  • 250 g měkký tvaroh
  • 50 g rozinky
  • 100 g kandované ovoce
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 3 vejce

Tvarohová vánoční štola – postup

  1. Troubu předehřejeme na 150 stupňů.
  2. Máslo vytáhneme z lednice a necháme změknout.
  3. Ořechy nasekáme na malé kousky, rozinky a případně i větší kusy kandovaného ovoce rozkrojíme na menší kousky.
  4. Na válu smícháme mouku s cukrem a kypřícím práškem, pak přidáme změklé máslo, tvaroh, vejce (jen si jedno necháme na potření), kandované ovoce, rozinky a rukama uhněteme vláčné těsto.
  5. Na pomoučeném válu vyválíme z těsta silnější obdélník a jeho delší strany přeložíme směrem do středu (ne přes sebe).
  6. Na plech položíme pečící papír a štolu na něj přeneseme.
  7. Připravenou štolu potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme ji do předehřáté trouby, kde ji pečeme dozlatova asi 45 minut (na konci špejlí nebo párátkem zkontrolujeme, zda je uvnitř upečená – hotová štola se na špejli nelepí).
  8. Upečenou štolu vyjmeme z trouby a ještě teplou pocukrujeme.
  9. Po vychladnutí štolu nakrájíme a podáváme nebo uchováváme v chladu (není nutné ji nechávat 3 týdny naležet).

Napsat komentář: Vánoční štola je vláčná a voňavá pochoutka - jen se zakousnout!

RE: Vánoční štola je vláčná a voňavá pochoutka - jen se zakousnout!

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.