Sezóna moštování je tady: Jsou pro nás mošty vlastně zdravé?

img
01. 10. 2019

Mošty jsou oblíbené, chutné a přírodní. Jsou ale také zdravé? Odpověď je naštěstí kladná. Ano, mošty dokážou být velmi zdravé. Musí být ale kvalitní…

Mošty jsou pro svou chuť velmi oblíbené. Jsou sladké, můžeme si je udělat z vlastního ovoce a většinou mají BIO původ. Moštování u nás má dlouho tradici, ke které se v poslední době opět vracíme. Jsou ale mošty vlastně zdravé? Poradíme, co dělat, aby pro nás bylo moštování nejenom chutné, ale i zdravé. A nemusíme dělat jen jablečný mošt. Řekneme, jaké všechno ovoce se na moštování hodí.

Čtěte také:

Nejlepší recepty z jablek, které zařadíte mezi vaše oblíbené jablečné recepty

Moštování prospívá zdraví, pokud se udělá správně

Mošty jsou oblíbené, chutné a přírodní. Jsou ale také zdravé? Odpověď je naštěstí kladná. Ano, mošty dokážou být velmi zdravé. Musí být ale kvalitní a dobře připravené. Podle ovoce, které na moštování použijeme, se mění také živiny, které nám mošt dodává. Ovoce má zpravidla vitamíny, minerály anebo antioxidanty, které nás udržují v kondici a brání před nemocemi.

Moštování ovoce nám zkrátka může opravdu prospět. Všeho ale s mírou. Mošty zpravidla obsahují hodně cukru. Proto bychom je měli pít v menším množství, jako je třeba sklenice denně. Jaké ovoce můžeme na moštování použít a jak nám pomůžou se zdravím?

  • Jablka: Podporují zdraví srdce, cév a dásní. Posilují imunitu a snižují cholesterol a tlak. Vyzkoušejte recepty z jablek
  • Hrušky: Prospívají ledvinám, zažívání i imunitě. Vyzkoušejte recepty z hrušek.
  • Kdoule: Jsou dobré na žaludek a trávení.
  • Višně: Zlepšují krvetvorbu, posilují imunitu a pomáhají hubnout.
  • Třešně: Skvěle působí na štítnou žlázu a čistí krev od nežádoucích látek.
  • Hrozny: Podporují imunitu, kardiovaskulární systém a nervovou soustavu.
  • Rybíz: Je dobrý na svalstvo, nervy, srdce a imunitu.
  • Angrešt: Snižuje krevní tlak a pomáhá tělo zbavit od škodlivých látek. Působí proti zácpám a posiluje vaziva.
  • Borůvky: Pomáhají tělo čistit a prokrvovat.
  • Maliny: Jsou účinné na onemocnění kůže. Také pomůžou k lepšímu zraku.
  • Ostružiny: Pomůžou nám s kašlem a zánětem dutin. Stejně tak i s chřipkou. Působí jako detox organismu a brání jeho stárnutí.
  • Švestky: Jsou dobré na tvorbu krve. Také udržují zdravé kosti, zuby, nehty a vlasy. 

hroznove vino

Jablečný mošt denně dokáže léčit

  • Podle odborníků jablečný mošt v jediné sklenici denně dokáže zlepšit zdraví a zabránit mozkové mrtvici, infarktu a rakovině.
  • Jablečný mošt je skvělou prevencí chřipky a nachlazení.
  • Tento ovocný nápoj také posiluje imunitu.
  • Jablečný mošt obsahuje obrovské množství vitamínů. Například vtamín A, C, E, K, H a skoro všechny vitamíny skupiny B.
  • Výčet živin moštu tím ale zdaleka nekončí. Pyšní se také minerály.
  • Jablečný mošt prospívá pleti, lépe se díky němu prokrvuje.
  • Slouží jako skvělý detox.

Co dělat, aby bylo moštování opravdu zdravé? 

Moštování pro nás může být velmi prospěšné. Vždy ale záleží na kvalitě ovoce, způsobu zpracování a skladování. Pokud naše děti rády pijí sladké nápoje, mošt je pro ně zdravější než šťávy, džusy a jiné sladké pití. Jak na moštování zdravě?

KDY MOŠTOVAT?

  • Moštování je spojené hlavně s podzimem, je ale důležitý přesný termín, kdy necháváme ovoce slisovat. V září budeme mít mošt spíše kyselejší. Zato v listopadu získáme mošt sladší.
  • Na moštování používejme ovoce co nejdříve po sklizni. Pokud ovoce skladujeme, dbejme na to, aby podmínky skladování byly co nejlepší. U některých druhů ovoce, jako jsou třeba jablka, skladování nevadí. Zatímco višně by měly jít na moštování co nejdříve. Příliš dlouho skladované ovoce totiž přichází o cenné živiny.
  • Z nezralého ovoce nebude mít mošt příliš aroma, z přezrálého se zase obtížněji získává šťáva. Některé ovoce na moštování není vhodné, protože se příliš aroma neuvolní. Například broskve a meruňky. Při moštování můžeme ovoce i kombinovat. Třeba hruškovo-jablečný mošt. O to různorodější živiny nám mošt dodá.
  • Na moštování volme kvalitní ovoce z dobrého zdroje. Potlučené a nahnilé ovoce nepoužívejme.

Hrušky

OVOCE NA MOŠTOVÁNÍ

  • Pokud si vyrábíme jablečný mošt, budeme na litr nápoje potřebovat zhruba kilo a půl až dvě kila jablek. U ostatního je množství podobné.
  • Nezapomeňme před moštováním ovoce umýt. A to i z ovoce pěstovaného doma. Zbavíme ho nečistot a škodlivých látek. Pokud necháme moštování na profesionálech, nezapomeňme donést ovoce již omyté. Jinak nám naúčtují vyšší poplatek.
  • Mošt musíme pasterovat. Stačí teplota 78°C až 80°C. V letních teplotách nám čerstvý mošt bez pasterizace vydrží pouhých pár hodin. Pak už je závadný a může nám uškodit.

SKLADOVÁNÍ MOŠTŮ

  • Mošty vždy skladujme na suchém, tmavém a chladném místě. Požití zkaženého moštu je pro nás škodlivé.
  • Nepijme dlouho otevřený či zkažený mošt. Nový, ještě neotevřený mošt nám při dobrém zpracování vydrží až několik měsíců. Pokud mošt otevřeme, skladujme ho mezi 2°C až 5°C a vypijme ho do čtyř dnů.
  • Pokud si jablečný mošt či jiný druh moštu kupujeme, vždy čtěme složení. Aby nám opravdu prospěl, měl by mít BIO původ a připravený z kvalitního ovoce. Naopak by neměl obsahovat žádné konzervanty.

Napsat komentář: Sezóna moštování je tady: Jsou pro nás mošty vlastně zdravé?

RE: Sezóna moštování je tady: Jsou pro nás mošty vlastně zdravé?

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.