Vaření na ohni nejen pro zálesáky

img
21. 05. 2020

Kolébkou zrození ohně je Africký kontinent, zde dle nálezů archeologů poprvé tamější lidé zažehli plameny, které dávají teplo, bezpečí a umožňují…

Oheň je zlý pán, avšak i dobrý sluha. To věděli lidé už v pravěku. Vaření na ohni je aktuální jen co se na zemi objevil člověk. Oheň nás nejen zahřeje, ale i nakrmí. Vaření na ohni bylo pravda v pravěku asi dost jiné a v kurzu byl především mamut, ale v dnešní době se vlastně ničím neliší, jen přibyly způsoby, jak jídlo na otevřeném ohni připravujeme a mamuta jsme vyměnili za jiné dobroty.

Čtěte také:

Pečené brambory v popelu

Kotlíkový guláš na ohni

Vaření na ohni je ojedinělé a vrátí vás k vlastní podstatě. Oheň je skvělý kuchař, jehož kulinářské umění nepředčí snad žádný jiný způsob přípravy jídla. Plameny dodají pokrmům jinou, doslova lesáckou chuť. Vařte na ohni, budete jistě mile překvapeni.

Vaření na ohni – nahlédněme pod pokličku historie

Kolébkou zrození ohně je Africký kontinent, zde dle nálezů archeologů poprvé tamější lidé zažehli plameny, které dávají teplo, bezpečí a umožňují vaření na ohni. Přesněji se tato doba datuje až na sta tisíce let před Kristem. Oheň je tedy na naší planetě už od nepaměti. V pravěku lidé pochopili, že ohnivé plameny zpracují potravu do stravitelnějšího stavu, který jejich tělu více vyhovoval. Oheň mimo jiné chránil i před divou zvěří a zajišťoval teplo v zimních měsících.

Vaření na ohni – co k němu potřebujete?

K vaření na ohni potřebujete především oheň, to se ví. Jak ho ale rozdělat, aby neuhasl během přípravy pokrmu a třeba nás při jídle svými zbytečky plamenů i zahřál?

Co je důležité?

  • K vaření na ohni potřebujte vhodné místo: určitě oheň nerozdělávejte uprostřed suchého lesa, nebo v prostředí, kde hrozí vznícení okolních předmětů. Rozdělat oheň byste měli přímo na zemi, ne na trávě, jehličí, či větvích. Případně vše, co může nečekaně hořet, odhrabejte a vytvořte si čistý podklad, třeba jen s hlínou. Místo můžete obložit i kameny. Myslete na bezpečí.
  • Připravte si podklad pro oheň: potřebujte suché klestí, nebo větvičky, z kterých vytvoříte základ pro podpal. Umístěte je doprostřed ohniště a zapalte. Plameny můžete rozdmýchat i mírným foukáním. Aby se oheň rozhořel, potřebuje vzduch.
  • Najděte vhodné dřevo a udělejte třísky: dřevo by mělo být suché a čisté. Nasekejte z něj tenké třísky, které pak opatrně naskládejte na již hořící klestí a větvičky.
  • Mějte po ruce větší kusy dřeva: abyste oheň podpořili, potřebujete mít po ruce větší kusy dřeva, které nesmí být rovněž mokré. Špalíčky přikládejte pomalu, abyste neuhasili plameny. Postupujte tak, jako byste stavěli týpí. Umístěte kusy dřeva dokola.
  • Až se oheň rozhoří, můžete ho opatrně podpořit opět rozfoukáním.
  • Začněte si chystat jídlo k vaření na ohni: chvíli bude trvat, než se vytvoří rozpálené uhlíky, které jsou potřebné pro přípravu jídla s příchutí ohně.

 vaření oheň

Vaření na ohni – jaké způsoby přípravy jídla vyzkoušet?

Pokud jste se dostali přes počáteční fázi, kdy již vaše ohniště vesele plápolá, je potřeba se rozhodnout pro to, jakým stylem budete váš pokrm v ohni připravovat. Vaření na ohni nabízí mnoho způsobů:

  • Jako děti si jistě pamatujete, jak jste jedli brambory pečené přímo v ohništi: a to je právě jeden ze způsobů, jak vaření na ohni pojmout. V tomto případě si ale musíte zodpovědně a trpělivě počkat, až se v ohništi vytvoří opravdu žhavé uhlíky – až posléze do nich můžete vkládat jídlo přímo, nebo například v alobalu. Pokrm je důležité hlídat, aby se nespálil. Pokud se na suroviny, které jste vložili do ohně bez alobalu, lepí popílek, nejspíš uhlíky nejsou dostatečně rozpálené.
  • Zůstaňme tak trochu stále ve vzpomínkách na dětství: rožnění je další způsob, jak si něco dobrého na ohni upéct. Mnozí z nás jako malí určitě rožnili na klacíku špekáček, který byl tou největší pochoutkou! Rožnit ale můžete kde co. Kus dobrého masa snad neurazí nikoho. Potřeba je pravidelně otáčet, aby se vám dobrota nepřipálila. I když někdo rád právě to spálené! Proti gustu…
  • Pokud jste tramp, jak se patří, budete mít s sebou v terénu určitě kotlík, v kterém je vaření na ohni dokonce i praktické. A výsledek stojí za to! Můžete připravit třeba svůj oblíbený gulášek.

Vaření na ohni je zážitek a bude vás bavit

Ať se rozhodnete pro vaření na ohni, nebo si budete chtít zpříjemnit večer rozděláním magických plamenů bez kuchtění, vždy se to stane zážitkem. Oheň má uklidňující účinky. Je ale potřeba s ním zacházet rovněž opatrně a s respektem. Plameny se záhy mohou proměnit v nepřítele číslo jedna, s kterým je boj urputný a v některých případech i marný. Přítelem se vám oheň stane pokaždé, když k němu budete přistupovat rozumně.

Napsat komentář: Vaření na ohni nejen pro zálesáky

RE: Vaření na ohni nejen pro zálesáky

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.