Zavařování v troubě – zásoby letního ovoce a zeleniny na zimu

img
02. 06. 2020

Zavařování v troubě vyžaduje důkladnou přípravu. Zajistěte si dostatek sklenic a kompatibilní víčka, nejlépe šroubovací. Sklenice by měly být čisté a…

Léto je za humny a brzy nastane dlouho očekávaná sklizeň domácího ovoce a zeleniny. Jak si ale zajistit dávku vitamínů i v podzimních a zimních měsících? Pokud se stanete fanouškem zavařování v troubě, jednoduchým způsobem si díky němu uchováte vzpomínky na prosluněné měsíce ve sklenicích. V těch uskladníte všechny dobroty, které rádi mlsáte. Od švestek, višní, třešní, až po rajčata, papriky, okurky, či jiné druhy ovoce a zeleniny. Zavařit můžete zkrátka kde co.

Čtěte také:

Zavařování masa do sklenic využijete na dovolené a navíc ušetříte

Podrobný návod, jak na zavařování třešní - v troubě i v hrnci

Metoda zavařování v troubě je ideální hlavně pro ty, kteří doma speciální zavařovací hrnce nevedou. A hlavně, troubou disponuje téměř každá domácnost.

Zavařování v troubě – ještě, než začnete

Zavařování v troubě vyžaduje důkladnou přípravu. Zajistěte si dostatek sklenic a kompatibilní víčka, nejlépe šroubovací. Sklenice by měly být čisté a suché. Někdy postačí vymýt je pouze horkou vodou, v tomto případě je ale nevytírejte utěrkou a nechte je samovolně uschnout. Lepší ovšem bude, když sklenice před zavařováním v troubě řádně sterilizujete, k tomu můžete použít i myčku nastavenou na vyšší teplotní stupeň, nebo je dejte v plechu s trochou vody na zhruba deset minut do trouby, která bude nastavená na sto stupňů. Předejdete tím nechtěné a předčasné zkáze již zavařených potravin.

Zavařování v troubě – jaká je nejvhodnější?

K zavařování lze použít kdejakou troubu. Zavařování v troubě je jednoduché, ale je potřeba si pohlídat, na jakou teplotu sklenice s ovocem a zeleninou sterilizujete. Každá trouba je totiž jiná a nastavení se bude lišit v případě, že se bude jednat o troubu plynovou, nebo horkovzdušnou a jiné nastavení zase bude vyžadovat ta elektrická, která je pro zavařování v troubě v podstatě nejvhodnější.

kitchen-5139609_960_720

Zavařování v troubě – na kolik stupňů a na jak dlouho?

  • Co se týká zavařování v troubě plynové, k sterilizaci ovoce a zeleniny se doporučuje stupeň 1 až 2. Každá trouba je ale jiná, proto si zvolte stupeň výhřevnosti podle sebe. Troubu, kterou máte v domácnosti, znáte zkrátka nejlíp vy samotní.
  • Zavařování v troubě elektrické se doporučuje na zhruba 170 stupňů Celsia.
  • Jestli máte doma horkovzdušnou troubu, nastavte ji na 250 stupňů Celsia. Opět se ale při nastavování řiďte svými zvyklostmi.

Doba zavařování v troubě má své odlišnosti i vzhledem k druhu sterilované potraviny. Pokud budete zavařovat ovoce, postačí mu asi tři čtvrtě hodiny. Zeleninu v troubě ponechejte o patnáct minut déle. Horkovzdušná trouba sterilizuje poměrně rychle, a to už do patnácti minut, proto sklenice nezapomeňte hlídat!

Zavařování v troubě má i svá úskalí

Při zavařování v troubě se můžete někdy potýkat s určitými úskalími. Pokud se rozhodnete potraviny sterilovat v troubě, budete muset mít trpělivost s tím, jak ji správně nastavit na vhodný teplotní stupeň. Pokud jste ve své troubě nikdy nezavařovali, je vhodné si důkladně prostudovat její návod, pokud jej tedy máte. V něm si můžete o zavařování v troubě zjistit více informací a vyvarovat se případným chybám. Může se také stát, že ovoce a zeleninu zavaříte nedokonalým způsobem a brzy podlehnou zkáze. Dále také počítejte s určitou vyšší spotřebou energie, vždy ale záleží, jaký druh trouby máte. A v neposlední řadě skleněný a gumový materiál, z kterého jsou nádoby a víčka vyrobeny, je rovněž vysokými teplotami značně namáhaný. A tak je způsob zavařování v troubě méně šetrný, než kdybyste zavařovali ve speciálním hrnci.

Autor článku: Iveta Berezkinová

Napsat komentář: Zavařování v troubě – zásoby letního ovoce a zeleniny na zimu

RE: Zavařování v troubě – zásoby letního ovoce a zeleniny na zimu

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.