Využití králičího masa v kuchyni

S králičím masem se setkáme v celé řadě receptů. Nemusí to být pouze klasický králík na smetaně, toto maso můžeme vařit, dusit, smažit, grilovat anebo péct. Králičí maso má velmi jemnou chuť, ale může pro někoho mít nežádoucí aroma. Toho se můžeme zbavit přidáním česneku, aromatického koření nebo čerstvých bylinek. 

Dusit ho můžeme v alobalu anebo jednoduše pod pokličkou. Dá se podusit s vínem anebo zapéct s výrazným kořením jako je rozmarýn, bobkový list nebo šalvěj. Do pekáče přidáme česnek a máslo. Maso podlijeme vodou a pečeme až je křehké a dočervena. Zapéct se dá i se slaninou, s hořčičnou směsí anebo paprikovou marinádou. Maso si můžeme od řezníka nechat umlít a udělat si králičí karbanátky nebo burgery

Z brambor, mrkve, celeru a králičího masa připravíme zdravou a velmi chutnou králičí polévku. Z králíka připravíme i salát. Maso jednoduše zlehka orestujeme a smícháme se salátem nebo baby špenátem, přidáme bylinkový dresink a sýr feta.

Tradičními a oblíbenými přílohami ke králičímu masu jsou brambory a bramborové nebo houskové knedlíky. Hodí se k němu také bílé pečivo. Upečený králík chutná skvěle i se špenátem. Originální a chutnou přílohou může být batátová kaše anebo jáhlové knedlíky.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Výživové hodnoty kachního masa

Energie: 135 kcal Bílkoviny: 19 g Sacharidy: 0 g Tuky: 11,2 g Vláknina: 0 g