Využití jogurtu v kuchyni

Jogurt dokáže v kuchyni opravdové divy. Hodí se ke slaným i sladkým pokrmům, masům, těstovinám, omáčkám nebo moučníkům. Receptů najdeme mnoho. Mezi nimi třeba i netradiční jídla jako jogurtový chléb anebo dokonce jogurtové řízky.

Sladké i slané recepty

Jogurt použijeme do buchet, koláčů, bublanin, bábovek, nejrůznějších moučníků a dortů. Je často spjatý hlavně se sladkými recepty. Ale využijeme ho i při přípravě slaných pokrmů: můžeme do něj naložit maso, zapéct s ním brambory, přidat ho do salátů anebo použít jako základ dipů a dresingů. Dokonce ho můžeme přidat i do omáček.  V létě nás osvěží v koktejlech.

Nahraďte tuk při pečení jogurtem

  • Pokud máme v receptu použít olej, polovinu z jeho množství můžeme nahradit jogurtem, ale v tříčtvrtečním poměru. Pokud jsme tedy například měli použít 100 ml oleje, použijeme 50 ml oleje a 75 g jogurtu.
  • Když nahrazujeme máslo jogurtem, z celkového množství másla, které jsme měli přidat, dáme pouze polovinu. Zbytek nahradíme jogurtem, ale použijeme ho o polovinu méně. To znamená, že pokud jsme měli použít 200 g másla, do receptu dáme 100 g másla a 50 g jogurtu.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Výživové hodnoty jogurtu

Jaké má jogurt živiny, záleží na jeho kvalitě. Nejvíce prospěšných látek najdeme v bílém jogurtu s aktivními jogurtovými kulturami, který zraje přímo…