Předkrmy a chuťovky

img

Švestková povidla

  • 2500 g švestek
  • 500 g cukru
  • 200 ml octa

Švestková povidla – postup přípravy

Nejlepší švestková povidla dělaly určitě naše babičky. Určitě jste je chodili krást do spíže a se špinavou pusou tvrdili, že vy o jejich zmizení nic nevíte. Pokud vám nechutnají povidla ze supermarketu, není nic lehčího, než si je vyrobit doma. Švestky si omyjeme, vypeckujeme a smícháme s cukrem a octem. Necháme do druhého dne odležet. Druhý den dáme švestky vařit. Vaříme je přibližně 2,5 až 3 hodiny a to podle toho, jak chceme mít povidla hustá. Nejdříve uvedeme do varu a potom ztlumíme oheň a vaříme pouze na mírném plameni. To nejdůležitější na tomto receptu však je, že se švestková povidla nesmí míchat! Po uvaření se povidla dávají ještě horká do předem vyvařených zavařovacích sklenic, uzavřou se a postaví dnem vzhůru. Takto se nechají až do vychladnutí.

Čtěte také:

Pěstování švestek se vyplatí: Trnky pomohou se zácpou, pozor ale na předávkování

Diskuse k článku

  • Beruš

    23:51 9. 10. 2017 +2
    Ale no taaak :)
  • Marek

    17:31 9. 10. 2017 +2
    Je vidět, že článek psal někdo, kdo o výrobě povidel neví vůbec nic. Pravá povídka se vyrábějí pouze z ovoce bez přídavku cukru.

Švestkové čatní

Všechny švestky si nejprve omyjeme a vypeckujeme. Rozdělíme na poloviny a jednu polovinu nahrubo namixujeme. Obě poloviny poté dáme vařit, dokud směs…