Portské víno - unikátní nápoj, který se hodí i do kuchyně a zachutná každému

img
25. 11. 2016 Přečteno: 1037x

Není tomu tak dávno, kdy vás všechny vinařské oblasti zvaly na vinobraní. Ve skleničkách se lesklo víno, které se neslo v odstínech bílé, žluté, zlatavé až po červenou. Každý z vás si určitě našel to svoje, které bylo sladké, polosladké nebo suché. Ale už jste vyzkoušeli portské víno? Portské víno patří mezi nejkvalitnější víno a je charakteristické svoji výrobou, chuťovou škálou a způsobem pití.

Kde se vzalo portské víno

Hrozny pro výrobu portského vína se pěstují v údolí řeky Douro v severním Portugalsku. Jedná se o nejstarší a nejkrásnější vinařský kraj, ve kterém má výroba portského vína dlouhou tradici trvající už 2 000 let.

Čtěte také:

Grilování: recepty, co vás dostanou

Jedinečnost portského vína vzniká díky unikátní kombinaci klimatu, půdy, odrůdy vinné révy a vinařské zručnosti. Pokud byste hledali druhou takovou oblast, nenajdete ji. Vinná réva se pěstuje na příkrých a skalnatých svazích, které se tyčí až do výšky 700 m n. m. Nejstarší vinohrady, které se dnes řadí mezi světové dědictví, najdete na úzkých terasách, které jsou obehnány ručně stavěnými kamennými zídkami.

První zmínky se objevily v roce 1678

Záznamy o první dodávce portského vína uvádí rok 1678. I když se víno vyrábí na vinících ve vnitrozemí, ke zrání se převáží do přímořského města Porto, odkud se následně vyváží do celého světa. Do 20. století se menší soudky s vínem po řece převážely na lodích, kterým se říkalo Barcos Rebelos. Jednalo se o lodě s plochým dnem a čtvercovou plachtou. Ostatně tyto lodě můžete vidět i dnes.

Výroba portského vína

Portské víno spadá do kategorie tzv. dolihovaných (fortifikovaných) vín. To znamená, že se do něj během procesu výroby, ať už na začátku, v průběhu či na konci kvašení, přidá koncentrovaná vínovce – aguardente. Aguardente je čistý vinný destilát, který nemá chuť a obsahuje 77 % alkoholu. K dolihování dochází v době, kdy víno obsahuje 6 – 8 % alkoholu. Víno si zachová svou přírodní sladkost, kterou získalo z hroznů. Jeho chuť je bohatá, hladká na patře a kulatá. Na konci výroby portského vína se obsah alkoholu pohybuje od 19 do 23 %.

Typy portského vína

Existují červená a bílá portská vína, která se nazývají Ruby (rubínová) a Twany (zlatohnědá).

  • RUBY - víno z této řady zraje v sudech, které mají objem až 60 000 litrů.
  • TWANY – víno z této řady zraje v o poznání menších sudech o objemu 150 až 500 litrů.

K výrobě červených portských vín se používají modré hrozny z odrůd Tina Rori, Tourigal Nacional a další. Červená portská vína se odlišují v barvě. Setkat se můžete s odstíny od tmavě fialové až po světlou zlatavě medovou s nejrůznějšími odlesky. Obecně platí, že čím je portské víno starší, tím světlejší má barvu. Toto víno by se mělo servírovat jako digestiv (po jídle) při teplotě 17 – 18 °C.

Pro výrobu bílých portských vín se nejčastěji používají hrozny odrůd Malvasia Fina, Viosinho a další. Škála barev se pohybuje od světle žluté po sytě zlatavou s různými odlesky. Mladá bílá vína by se měla servírovat jako aperitiv (před jídlem) při teplotě od 7 – 9 °C. Starší bílá portská vína se vyznačují sytě zlatavým odstínem, který získá díky přírodní oxidaci.

Rozdělení portského vína dle chuti

Podle chuti se portská vína dělí na:

  • velmi sladká
  • sladká
  • polosuchá
  • extra suchá

Míru sladkosti ovlivňuje způsob výroby a také doba, ve které je kvašení přerušeno přidáním Aguardente. Zrání portských vín probíhá v sudech, a to minimálně 10 let. K lahvování dochází těsně před expedicí.

Při pití portského vína se držte 3 rad

Stejně jako existují pravidla pro výrobu portského vína, existují i postupy, jak správně toto víno vychutnat.

  1. Víno by se mělo zbavit usazenin, které se za mnoho let zrání v sudu nashromáždily. Usazeniny odstraníte tím, že víno přelijete do čisté nádoby. Výjimku však tvoří velmi stará vína, která by kvůli přelití mohla přijít o svoje ušlechtilé aromatické látky. V tomto případě by se měla láhev postavit na několik hodin do svislé polohy. Poté by se měla opatrně otevřít a víno nalít do čisté nádoby.
  2. Správná sklenice na portské víno by měla mít tulipánový tvar. Neměla by být ani malá, ani moc široká. Pokud doma nemáte tuto speciální sklenici, postačí vám sklenička na bílé víno.
  3. Teplota vína při podávání je individuální a záleží pouze na vaší chuti. Je však dobré, aby víno bylo chladnější než teplé. Pokud je víno příliš studené, stačí, když skleničku zahřeje v dlaních. U příliš teplého vína byste místo chuti mohli cítit spíše vystupující alkohol, který danou chuť přebije. Po otevření by se portské víno mělo vypít do 48 hodin.

Portské víno se hodí nejvíce k desertům, ořechům, sýrům, čokoládě, olivám a pečivu. Vychutnat si ho můžete také s kvalitním doutníkem.

Náš tip: Využijte portské víno i v kuchyni

Portské víno je díky svým vlastnostem velmi oblíbené v kuchyni. Hodí se pro zjemnění omáček a různých pokrmových přísad. Nejčastěji se omáčka z portského vína podává k masu.

Recept na portskou omáčku

Ingredience: 

  • 2 dl portského vína ruby
  • 1 šalotka  snítka tymiánu
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 2 lžíce fondu demi-galce studeného z portského vína
  • kajenský pepř

Postup:

Šalotku nasekejte na jemno a spolu s tymiánem povařte v portském víně. Přidejte trochu nastrouhané citronové a pomerančové kůry. Pomeranč a citron oloupejte. Šťávu z dužiny vymačkejte do vína a přidejte do něj i zbylou dužinu. Povařte, ochuťte kajenským pepřem a solí.

Teď už jste odhalili všechna tajemství portského vína, takže se můžete směle pustit jak do ochutnávání, tak přípravy lahodných pokrmů.

autor: Jana Zbořilová

Napsat komentář: Portské víno - unikátní nápoj, který se hodí i do kuchyně a zachutná každému

RE: Portské víno - unikátní nápoj, který se hodí i do kuchyně a zachutná každému

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.