TAPIOKA 500g DNM
TAPIOKA 500g DNM
Škrob z manioku ve formě kuliček
Tapioca je škrob získaný z kořene Manioku. Maniok je rostlina původem z Jižní Ameriky a Západní Indie, kde jsou jeho silné, vláknité kořeny používány v různých formách: ve farmacii k výrobě léků, nebo jako mouka do pečiva, škrob na prádlo, k výrobě piva a jiných nápojů, a samozřejmě tapioca pudinku. Tapioca je vhodná i k zahuštění polévek nebo omáček. Tapioca je prastará surovina, kterou údajně používali už Mayové.
Tapioka kuličky najdou své široké využití v bezlepkové kuchyni, používají se na zvláčnění těsta, zahušťování až po nezastupitelnou vlastnost - zpestření nápojů Tapioca kuličkami, tzv. Bubble Tea.
Tapioca obsahuje menší množství vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku. Je také zdrojem železa, kyseliny listové a vitamínu B. Tapioka je také přirozeným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Neobsahuje lepek a může být proto součástí bezlepkové diety. Tapioka kuličky jsou bohaté na sacharidy.
Složení: maniok jedlý (Manihot esculenta) kořen
Nutriční hodnoty ve 100 g: energie 1499 kJ/358 kcal, tuky 0 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0 g, sacharidy 89 g, z toho cukry 3 g, bílkoviny 0 g, sůl 0 g
Příprava: kuličky přes noc namočíme a druhý den vaříme do změknutí s vodou či mlékem.
Skladujte: v chladu a suchu
Země původu: Indie
Obsah balení: 500g
Použítí Tapioka kuliček:
1) namočené (minimálně 10 minut) a rozmixované kuličky přidáváme k přirozeně bezlepkové mouce pro zvláčnění těsta v přibližném poměru 1:5 k ostatní mouce, například v palačinkách nebo v jiných těstech, do kterých se přidává voda
2) kuličky pomleté nabo rozdrcené nasucho se dají použít do piškotových těst místo obilné mouky, většinou v kombinaci s mletými ořechy nebo s jinou přirozeně bezlepkovou moukou, které dodává vláčnost
3) namočené kuličky se vaří na puding nebo do Tapioca nápojů Bubble Tea
Tapiokový dezert
Suroviny:
- 100 g tapiokových perliček
- 600 ml sojového (nebo rýžového) mléka
- 4 lžíce cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
Příprava receptu:
Tapiokové perličky namočíme na 6 hodin do dvojnásobného objemu vlažné vody. Sojové mléko nalijeme do velkého hrnce a dáme vařit. Přidáme špetku soli a oba druhy cukru. Namočenou tapioku pomocí sítka slijeme a vsypeme do vroucího mléka. Za stálého míchání vaříme, až než směs zhoustne a tapioka zprůhlední. Mělo by to trvat asi 10 minut. Podle potřeby přilijeme mléko nebo vodu, výsledná směs by měla být hustá jako klasický pudink. Hotové nalijeme do misek a necháme vychladit. Před servírováním ozdobíme např. skořicovým cukrem, kakaem nebo ovocem.
Poznámka:
Tento dezert je velmi oblíbený ve Velké Británii a v USA. Správně se vaří z kravského mléka a přidávají se dva žloutky. Tento recept je veganská varianta. Je vhodný pro dietu bez lepku, mléka a vajec.
Značka: DNM Company s.r.o., Trávníky 201, 76804 Střílky, IČ: 25544713, DIČ: CZ24444713
Měrná cena: 1kg/216,00 Kč