Běločechratka obrovská /Leucopaxillus giganteus/
▪ Běločechratka obrovská - vzhled
Klobouk 10 - 45 cm v průměru, v mládí je sklenutý a plochý, později nálevkovitý, často nesouměrný nebo nepravidelný nebo s nálevkou po jedné straně neuzavřenou, s podvinutým okrajem.
Třeň je 4 - 7 x 2 - 5 cm velký, válcovitý nebo kyjovitý, často prohnutý, pevný, vláknitý, hladký a lysý, u starých plodnic někdy trochu vrásčitý, zbarvený stejně jako pokožka klobouku.
Dužnina je bílá nebo lehce špinavě krémová, masitá, později až vodnatá, v klobouku měkká, s moučným až nepříjemných pachem, mírné chuti. Výtrusný prach je bílý, výtrusy bezbarvé, oválné až vejčité, s hladkou stěnou.
▪ Běločechratka obrovská - výskyt
Běločechratka obrovská roste od srpna do září často v pruzích nebo kruzích ve světlejších listnatých nebo smíšených lesích, především na lesních světlinách, ve starých parcích a zahradách, na lesních lukách i pastvinách, více v horských nebo podhorských polohách.
▪ Běločechratka obrovská - vliv na zdraví
Běločechratka obrovská je jedlá, ale podřadné jakosti. Z běločechratky bělostné bylo získáno ve Francii antibiotikum Clitocybin s účinkem proti tuberkulózním bacilům.
▪ Běločechratka obrovská - možnosti využití
Jedlá, v mládí chutná, vhodná k úpravě za čerstva. Možnost záměny s jedlou běločechratkou bělostnou.
▪ Běločechratka obrovská - recept
Těstoviny s houbami a sýrem
500 g těstovin
anglická slanina
tvrdý strouhaný sýr
máslo
čerstvé houby
sůl
drcený kmín
petrželka
Na másle dusíme nakrájené houby, osolíme, přidáme drcený kmín a nadrobno nakrájenou petrželku a dusíme, dokud nejsou houby měkké. Na druhé pánvi vyškvaříme na kostky nakrájenou slaninu, vložíme na ni těstoviny, přidáme dušené houby, promícháme a ještě chvíli osmahneme. Hotové jídlo dáme na talíř a podáváme posypané strouhaným sýrem. Podle chuti můžeme přidat lžíci kečupu nebo rajčatového protlaku.
Diskuse k článku
RE : Běločechratka obrovská /Leucopaxillus giganteus/