Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
Čechratka olšová /Paxillus rubicundulus/
01. 02. 2012
▪ Čechratka olšová - vzhled
Klobouk měří 5-10 cm a okraje směřují nahoru. Je nejprve plochý a se stářím se jeho střed prohlubuje. Jeho povrch je rozpraskaný se žlutou až červenohnědou barvou.
Třeň směrem dolů hnědne. Na řezu uvidíte světle žlutou dužinu s rezavou tření. Je dlouhá až 6 cm a široký asi 1 cm.
Dužnina je světle žlutá, na řezu téměř nemění barvu. Má slabou vůni a nakyslou chuť.
▪ Čechratka olšová - výskyt
Jak název napovídá, na tuto houbu narazíte pod olší. Čechratka olšová a olše si navzájem prospívají (takzvaný mykorhizní vztah), proto je tedy najdete blízko sebe. Čechratce se daří ve vlhké půdě.
▪ Čechratka olšová - vliv na zdraví
Tato houba je nejedlá, jako ostatní čechratky může po konzumaci způsobit střevní potíže, alergické reakce nebo krevní onemocnění. Přesné účinky záleží na množství a tělesných proporcích konzumenta, navíc obsažené látky ještě nejsou dostatečně prozkoumané. Splést si jí můžete s čechratkou podvinutou, která je ale jedovatá. Pravdou je, že záleží na množství zkonzumovaných plodnic a tělesných dispozicích konzumenta. Někteří houbaři se „hrdě“ hlásí ke konzumaci podobných nejedlých hub; i když tato houba nemusí bezprostředně vyvolat žádné fyzické potíže, mohou se následky jejího požití projevit např. na játrech či v krvi. A proto by se houbaři měli vyvarovat falešného hrdinství, konzumovat pouze houby prokazatelně jedlé a nezahrávat si se zdravím!
▪ Čechratka olšová - možnosti využití
Čechratka olšová je označována jako nejedlá, v případě nechtěné konzumace může přivodit i alergické reakce nebo krevní onemocnění, její toxické látky nejsou zatím dostatečně prozkoumané.
Diskuse k článku
RE : Čechratka olšová /Paxillus rubicundulus/