Destice chřapáčová /Discina perlata/

Destice chřapáčová /Discina perlata/
11. 01. 2012

▪ Destice chřapáčová - vzhled

Plodnice je široká 4 – 15 cm, miskovitá nebo ploše rozložená. Ve stáří bývá až laločně zprohýbaná. Svrchní strana je v mládí hladká, později hrbolatá nebo vrásčit.

Destice chřpáčová bývá obvykle šedohnědá, tabákově hnědá až červenavě hnědá, na spodní straně plstnatá a špinavě bělavá. Výtrusy jsou velké, vřetenovité, s bradavkami na pólech a s třemi tukovými kapénkami. Výtrusný prach je bílý.

Třeň je malý maximálně 2 cm velký a 1 cm široký. Bývá vrásčitý až žebrovaný, světlé barvy.

Dužnina je tence masitá, křehká, bledě až šedavě hnědá. Chuť i vůně je nenápadná.

▪ Destice chřapáčová - výskyt

Destice chřapáčová roste jako jedna z prvních jarních hub tvořící větší plodnice od března do května, nejvíce v dubnu. V nížinách ji najdeme v jehličnatých nebo smíšených lesích a na vlhkých, sluncem prohřátých místech. Roste často kolem tlejících pařezů a na kořenech jehličnanů.

▪ Destice chřapáčová - vliv na zdraví

Houby mají relativně vysoký obsah draslíku, fosforu, síry a hořčíku. Obsahují také některé stopové prvky jako např. zinek, měď, mangan a jiné. Jelikož jsou houby obecně těžce stravitelné, nedoporučuje se konzumace větších dávek, aby nedocházelo k přetěžování trávicího ústrojí. Zvláště opatrně by s houbami měly zacházet osoby s nemocemi žlučníku a žaludku. Stravitelnost hub můžeme zlepšit tím, že je nakrájíme na malé kousky, osolíme a okyselíme citronem nebo octem.

▪ Destice chřapáčová - možnosti využití

Destice chřapáčová je dobrá jedlá houba ceněná pro časný jarní výskyt. Je vhodná do omáček a nádivek a je z ní také dobrá houbová polévka.

▪ Destice chřapáčová - recept

Houbová polévka

2 - 3 hrsti hub
2 brambory
cibule
mrkev
petržel
celer
sůl
pepř
nové koření
bobkový list
majoránka
olej
kostka bujónu

Na rozpálený olej vsypeme nadrobno pokrájenou cibuli, kousek mrkve, petržele a celeru a společně osmahneme. Přidáme houby a ještě chvíli smažíme. Pak přilijeme studenou vodu, osolíme, přidáme 4 kuličky nového koření, 2 - 3 bobkové listy, brambory a zbytek kořenové zeleniny - vše pokrájené na kousky a společně vaříme 15 - 20 minut. Podle potřeby a chuti můžeme přidat bujón (není nutný). Před koncem varu opepříme, přidáme majoránku, případně dosolíme. Před servírováním nezapomeneme vylovit z polévky nové koření a bobkové listy.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Muchomůrka červená /Amanita muscaria/

Klobouk muchomůrky červené může mít průměr 8 - 20 cm. Je nejdříve polokulovitý, později sklenutý, ve stáří rozložený, někdy až mírně miskovitý s…

Muchomůrka porfýrová /Amanita porphyria/

Klobouk je široký 4 - 7 cm. Muchomůrka porfýrová je obdařena kloboukem v mládí kuželovitě zvonovitým, později rozloženým, s rovným a hladkým okrajem,…

Vláknice kuželovitá /Inocybe fastigiata/

Klobouk 3 – 7 cm, kuželovitý nebo nízce sklenutý, s výrazným hrbolkem, pokožka na temeni lysá, na okraji s odstávajícími vlákny, jinde vrostle…

Čirůvka mýdlová /Tricholoma saponaceum/

Klobouk 5 – 12 cm, v mládí zvoncovitý nebo polokulovitý, později nízce sklenutý, s okrajem často laločnatým a dlouho podvinutým (ve stáří ostrým…

Čirůvka žíhaná /Tricholoma virgatum/

Klobouk má čirůvka žíhaná široký 3 – 9 cm, kuželovitý až široce zvoncovitý, s nápadným, ostrým, vzácně zaobleným hrbolkem, hladký, vrostle černavě…

Čirůvka kravská /Tricholoma vaccinum/

Klobouk má čirůvka kravská široký 3 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý, později nízce sklenutý, plochý až vmáčklý, dosti dlouho s podvinutým okrajem a…

Čirůvka střechovitá /Tricholoma imbricatum/

Klobouk má čirůvka střechovitá 4 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý až téměř polokulovitý a na okraji podvinutý, později nízce sklenutý nebo plochý a s…

Čirůvka prstenitá /Tricholoma fracticum/

Klobouk má čirůvka prstenitá široký 5 – 13 cm, v mládí polokulovitý, později více sklenutý, až témě plochý, do dočasné dospělosti s výrazně…

Závojenka olovová /Entoloma sinuatum/

Klobouk má závojenka olovová v průměru 5 - 20 cm, v mládí je polokulovitý až kuželovitý, pak sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý a…

Muchomůrka zelená /Amanita phalloides/

Klobouk o průměru 6 – 16 cm je zprvu sklenutý, posléze ploše rozložený, hladký, lesklý, radiálně vláknitý, tence a měkce masitý. Zabarvení klobouku…

Muchomůrka tygrovaná /Amanita pantherina/

Klobouk je o průměru 6 - 10 cm, polokulovitý, pak sklenutý, ve stáří plochý. Okraj je často (ale ne vždy) hřebenitě rýhovaný. Povrch klobouku je…

Smrtelně jedovaté houby

Pozitivní dojmy z houbaření může pokazit spousta situací. Tou nejzávažnější je určitě konzumace smrtelně jedovaté houby. Toxiny, které v sobě…