Holubinka černající /Russula nigricans/
▪ Holubinka černající - vzhled
Klobouk 6 – 15 cm, nízce sklenutý, v dospělosti plochý a na středu vtlačený, na okraji dlouho podvinutý, velmi tvrdý, pokožka jemně sametová, v mládí šedobělavá, později hnědošedá až černohnědá, někdy se špinavě olivovým nádechem. Lupeny tlusté, řídké, nestejně dlouhé, křehké, světle krémové až špinavě žlutavé, po otlačení červenají nakonec černají.
Třeň 3 – 7 x 1 – 3 cm, tvrdý, hladký, s pevnou korovitou pokožkou, bělavý až našedlý, ve stáří špinavě hnědý.
Dužnina velmi tvrdá, bělavá, u čerstvých plodnic na řezu růžově červenající, později šedohnědnoucí až černající, v mládí voní nenápadně, později zemitě páchne, chuť má mírnou až peprnou.
▪ Holubinka černající - výskyt
Holubinka černající roste hojně v doubravách i bučinách, někdy i pod jinými listnatými či jehličnatými stromy. Rozšířená od nížin až do horského pásma.
▪ Holubinka černající - vliv na zdraví
Holubinka černající se ke konzumaci sbírá jen v mládí, později nevhodná.
▪ Holubinka černající - možnosti využití
V mládí jedlá, vhodná k pečení v troubě a nakládání do octa.
▪ Holubinka černající - recept
Smetanová majonéza s houbami
500 g hub
2 dl smetany
2 žloutky
olej
mrkev
okurky
pepř
sůl
Na troše oleje udusíme nakrájené, osolené a opepřené houby, odstavíme, přilijeme smetanu rozšlehanou se žloutky, přidáme na kostky rozkrájené okurky a mrkev a důkladně promícháme. Podáváme k masu.
Diskuse k článku
RE : Holubinka černající /Russula nigricans/