Holubinka mandlová /Russula vesca/
▪ Holubinka mandlová - vzhled
Klobouk 5 – 10 cm, v mládí polokulovitý, brzy rozprostřený a na středu vtlačený, na okraji dlouho hladký, ve stáří s krátkým uzlinatým rýhováním; pokožka slupitelná asi do poloviny, masově červená, často s kalně nafialovělými baž hnědookrovými tóny. Lupeny jsou husté, často vidlené, pouze s malým počtem kratších lupénků, měkké, křehké, někdy slzící, a bělavé, často rezavě skvrnité.
Třeň 3 – 7 x 1,5 – 3 cm, často zahrocený, plný, tvrdý, bělavý, na bázi rezavějící.
Dužnina pevná, bělavá, se slabou vůní a nasládlou oříškovou chutí.
▪ Holubinka mandlová - výskyt
Holubinka mandlová roste v listnatých i jehličnatých lesích od nížin do horského stupně, zejména v doubravách. Dává přednost sušším výslunným místům.
▪ Holubinka mandlová - vliv na zdraví
Tato houba je jedlá, lahodná, s pozitivním vlivem na vaše zdraví.
▪ Holubinka mandlová - možnosti využití
Holubinka mandlová je lahodná houba vhodná do vařených i dušených jídel a na smažení.
▪ Holubinka mandlová - recept
Houby na kyselo
600 g hub
5 dl kysané smetany
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce oleje
1 cibule
sůl
Houby nakrájíme na kostky, osolíme a udusíme v 1 dl vody. Potom přidáme cibuli osmaženou na oleji a smetanu zahuštěnou moukou. Chvíli ještě povaříme, podáváme s knedlíkem.
Diskuse k článku
RE : Holubinka mandlová /Russula vesca/