Holubinka trávozelená /Russula aeruginea/
▪ Holubinka trávozelená - vzhled
Klobouk 5 – 12 cm, na okraji dlouho hladký, ve stáří rýhovaný, pokožka za vlhka slizká, do poloviny slupitelná, na temeni většinou černoolivová, na okraji zelenavá, žloutoolivová až olivově našedlá. Lupeny husté, pouze ojediněle s kratšími lupénky, křehké, v mládí bělavé, později máslově nažloutlé.
Třeň 4 – 8 x 1 – 2 cm, v mládí pevný, ve stáří houbovitě vycpaný a křehký, dlouho celý bělavý, nakonec na bázi rezavě skvrnitý.
Dužnina v mládí tvrdá, později křehne, bělavá, s nenápadnou vůní a mírnou chutí (lupeny mají palčivou chuť).
▪ Holubinka trávozelená - výskyt
Holubinka trávozelená roste v listnatých i jehličnatých lesích, zejména pod břízami. Dává přednost kyselým a neutrálním půdám.
▪ Holubinka trávozelená - vliv na zdraví
Tato houba vyvolává zasyrova nebo při nedostatečné úpravě – kratší než 20 minut vážné žaludeční obtíže.
▪ Holubinka trávozelená - možnosti využití
Holubinka trávozelená je podmíněně jedlá. Po udušení ztrácí palčivou chuť, ale mírně hořkne. V menším množství se dá použít do směsi.
▪ Holubinka trávozelená - recept
Holubinkový salát
500 g mladších holubinek
1 dl bílého vína
2 lžíce oleje
šťáva z 1 citrónu
petrželová nať
1 lžička práškového cukru
sůl
Houby povaříme ve slané vodě, pokrájíme, zalejeme olejem, citrónovou šťávou a vínem, přidáme cukr a sůl, pak necháme odležet v ledničce. Před podáváním posypeme nakrájenou petrželovou natí.
Diskuse k článku
RE : Holubinka trávozelená /Russula aeruginea/