Hřib kovář /Boletus erythropus/

Hřib kovář /Boletus erythropus/
28. 11. 2011

▪ Hřib kovář - vzhled

Klobouk má v průměru 5 až 20 cm, v mládí polokulovitý, v dospělosti vyklenutý až téměř polštářkovitě plochý, tmavé až černohnědé barvy, se suchým povrchem, který stářím nebo pomačkáním šedě černá.

Třeň je 5 až 15 cm dlouhý, 2 až 3 cm tlustý, v mládí soudkovitého tvaru, v dospělosti kyjovitý až válcovitý - dolní polovina nápadně rozšířena. V horní polovině spíše do žluta, v dolní chytá olivové zbarvení, pokrytý drobnými šupinkami lehce červené barvy. V místě otlačení se zbarvuje do modrozelena.

Dužnina je jasně žluté barvy, příjemné vůně, v místě řezu ihned modrá.

▪ Hřib kovář - výskyt

Od května do října, v jehličnatých a listnatých lesech na nevápenných a kyselých půdách. V nižších polohách zejména pod duby a buky, v podhorských a horských pod smrky a jedlemi.

▪ Hřib kovář - vliv na zdraví

Stejně jako celá početná skupina hub, i hřib kovář obsahuje látky mající vliv na lidské zdraví. Je to především draslík, fosfor, síra a hořčík. Draslík jako takový se v lidském těle podílí na správné funkci svalů, fosfor udržuje pevnost a odolnost zubů a kostí, síra působí jako antibakteriální činidlo a hořčík je důležitou složkou správného vývoje zubů, kostí a pomáhá bezproblémovému přenosu nervových vzruchů. V neposlední řadě se hřib kovář osvědčí i při redukční dietě.

▪ Hřib kovář - možnosti využití

Hřib kovář vyžaduje důkladnou tepelnou úpravu (alespoň 30 min.), protože syrový či nedovařený může vyvolávat nepříjemné trávicí obtíže. Poté je možné přidávat ho do různých pokrmů, kde se rozvine jeho lahodná houbová chuť a jemná vůně. Není vhodný k sušení, avšak z hlediska ostatního kulinářského využití se fantazii meze rozhodně nekladou.

▪ Hřib kovář - recept

Dušené houby

400 g hub
1 cibule
sůl
kmín
máslo

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Houby očistíme, oddělíme kloboučky od nožek a nakrájíme obojí na drobné kousky. Na pánvi rozpustíme kousek másla, přidáme cibuli, houby a dusíme. Ochutíme solí a nadrceným kmínem, který nám pomůže k lepšímu trávení. Houby podusíme doměkka. Dušené houby podáváme jako přílohu k masitému jídlu. Mohou být i doplňkem k salátu z těstovin.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Muchomůrka červená /Amanita muscaria/

Klobouk muchomůrky červené může mít průměr 8 - 20 cm. Je nejdříve polokulovitý, později sklenutý, ve stáří rozložený, někdy až mírně miskovitý s…

Muchomůrka porfýrová /Amanita porphyria/

Klobouk je široký 4 - 7 cm. Muchomůrka porfýrová je obdařena kloboukem v mládí kuželovitě zvonovitým, později rozloženým, s rovným a hladkým okrajem,…

Vláknice kuželovitá /Inocybe fastigiata/

Klobouk 3 – 7 cm, kuželovitý nebo nízce sklenutý, s výrazným hrbolkem, pokožka na temeni lysá, na okraji s odstávajícími vlákny, jinde vrostle…

Čirůvka mýdlová /Tricholoma saponaceum/

Klobouk 5 – 12 cm, v mládí zvoncovitý nebo polokulovitý, později nízce sklenutý, s okrajem často laločnatým a dlouho podvinutým (ve stáří ostrým…

Čirůvka žíhaná /Tricholoma virgatum/

Klobouk má čirůvka žíhaná široký 3 – 9 cm, kuželovitý až široce zvoncovitý, s nápadným, ostrým, vzácně zaobleným hrbolkem, hladký, vrostle černavě…

Čirůvka kravská /Tricholoma vaccinum/

Klobouk má čirůvka kravská široký 3 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý, později nízce sklenutý, plochý až vmáčklý, dosti dlouho s podvinutým okrajem a…

Čirůvka střechovitá /Tricholoma imbricatum/

Klobouk má čirůvka střechovitá 4 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý až téměř polokulovitý a na okraji podvinutý, později nízce sklenutý nebo plochý a s…

Čirůvka prstenitá /Tricholoma fracticum/

Klobouk má čirůvka prstenitá široký 5 – 13 cm, v mládí polokulovitý, později více sklenutý, až témě plochý, do dočasné dospělosti s výrazně…

Závojenka olovová /Entoloma sinuatum/

Klobouk má závojenka olovová v průměru 5 - 20 cm, v mládí je polokulovitý až kuželovitý, pak sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý a…

Muchomůrka zelená /Amanita phalloides/

Klobouk o průměru 6 – 16 cm je zprvu sklenutý, posléze ploše rozložený, hladký, lesklý, radiálně vláknitý, tence a měkce masitý. Zabarvení klobouku…

Muchomůrka tygrovaná /Amanita pantherina/

Klobouk je o průměru 6 - 10 cm, polokulovitý, pak sklenutý, ve stáří plochý. Okraj je často (ale ne vždy) hřebenitě rýhovaný. Povrch klobouku je…

Smrtelně jedovaté houby

Pozitivní dojmy z houbaření může pokazit spousta situací. Tou nejzávažnější je určitě konzumace smrtelně jedovaté houby. Toxiny, které v sobě…