Hřib nachovýtrusný /Porphyrellus porphyrosporus/
▪ Hřib nachovýtrusný - vzhled
Klobouk je 5 – 15 cm široký, v mládí polokulovitý, později sklenutý až rozložený, jemně sametový. Barva he začouzeně černohnědá až sazově hnědá, naspodu s hranatými, šedožlutými, později až kouřově hnědými póry.
Rourky jsou zpočátku krátké, později až 2,5 cm dlouhé. Ústí rourek jsou našedlá až tmavě hnědá.
Třeň je 5 – 15 cm dlouhý a kyjovitý. Působí jemně plstnatým dojmem, je šedohnědý nebo hnědý, naspodu bělavý.
Dužnina je bílá a na řezu růžoví, někdy i zelená, potom až černá.
▪ Hřib nachovýtrusný - výskyt
Hřib nachovýtrusný roste místy hojně od července do října na kyselých půdách hlavně v jehličnatých a smíšených lesích pod smrky a borovicemi, vzácně i pod listnáči, spíše v podhůří. Hřib nachovýtrusný je často houbaři přehlížen. Svým poněkud „začouzeným“ zjevem houba ke sběru neláká, ale jinak je jedlý a někteří návštěvníci lesa jej s chutí seberou a doma upraví dle libosti.
▪ Hřib nachovýtrusný - vliv na zdraví
Vláknina obsažená v houbách podporuje např. růst "zdravých bakterií“ v našich střevech a tím také posilují imunitu těla. Houby jsou i po usušení vynikajícím ochucovadlem. Svou pronikavou vůní a chutí nám mohou dopomoci k odbourání nadměrného přísunu soli - čím jsou přísady v jídle aromatičtější a chuťově výraznější, tím máme menší sklon solit. Nejzdravější a nejdietnější způsob úpravy je dušení s lehkou příměsí kmínu. Hřib nachovýtrusný je ideální pro sušení.
▪ Hřib nachovýtrusný - možnosti využití
V kuchyni je nejlepší hřib nachovýtrusný usušit. Jinak jej ale můžeme použít do nejrůznějších směsí a omáček; prakticky všestranně. Chuť této houby není nijak výrazná a starší plodnice mohou být příliš měkké. Je dobré tento hřib použít ve směsi.
▪ Hřib nachovýtrusný - recept
Hřibové karbanátky
500 g hřibů
cibule
sůl, kmín
olej
žemle
strouhanka
mléko
vejce
petržel
Očištěné a nakrájené houby podusíme s nakrájenou cibulí doměkka. Do vychladlé směsi vmícháme vajíčka, nasekanou petrželovou nať, osolíme, opepříme, přidáme v mléce namočenou a vyždímanou žemli a vidličkou dobře promícháme. Zformujeme karbanátky, které lehce obalíme ve strouhance a na oleji osmažíme.
Diskuse k článku
RE : Hřib nachovýtrusný /Porphyrellus porphyrosporus/