Klouzek slizký /Suillus viscidus/
▪ Klouzek slizký - vzhled
Klobouk má v průměru 4 - 12 cm, je dlouho polokulovitý. Zbarven je obvykle olivově šedě nebo šedočerveně. Pokožka je slizká, lesklá, za sucha jemně šupinkatá a oloupatelná. Závoj je blanitý, bělavý až nažloutlý. Prsten zbylý po závoji je utvořen z bělavého vela, které v mládí zakrývá rourky. Později mizí.
Rourky jsou šedobílé až šedohnědé, mírně sbíhavé. Póry jsou velké, hranaté, protažené, zbarvené jako rourky, otlačením tmavnou.
Třeň je 5 - 10 cm dlouhý, 1 - 2 cm tlustý, válcovitý, poměrně tenký, často prohnutý, plný, šedožlutý.
Dužnina je masitá, bělavá, ve třeni špinavě žlutavá, měkká, na řezu slabě modrající. Chuť je nevýrazná, vůně ovocně nakyslá.
▪ Klouzek slizký - výskyt
Klouzek slizký roste roztroušeně v červnu až říjnu v lesích všech typů. Vyskytuje se až do vysokohorských poloh, ve skupinách v trávě výhradně pod modříny.
▪ Klouzek slizký - vliv na zdraví
Určité látky v houbách podporují vylučování cholesterolu a snižují tak jeho hladinu. Jedlé houby, včetně klouzku slizkého, také posilují imunitní systém. Díky obsahu selenu pomáhají předcházet vzniku nádorů a degeneraci.
▪ Klouzek slizký - možnosti využití
Klouzek slizký je jedlý, ale svým zabarvením příliš neláká ke sběru. Chuťově se vyrovná ostatním klouzkům. Použít v kuchyni jej lze ve směsi s jinými houbami. V octovém nálevu je chutný.
▪ Klouzek slizký - recept
Smaženice z klouzků
400 g klouzků
1 cibule
2 rajčata
máslo
4 vejce
pepř
mletý kmín
sůl
Jemně pokrájenou cibulku zpěníme na másle a přidáme na plátky nakrájené klouzky. Smažíme, dokud houby nezměknou. Přidáme kmín, sůl a vejce. Smažíme, dokud vejce neztuhnou. Podáváme s čerstvými rajčaty a pečivem.
Diskuse k článku
RE : Klouzek slizký /Suillus viscidus/