Kozák habrový /Leccinum carpini/

Kozák habrový /Leccinum carpini/
02. 02. 2012

▪ Kozák habrový - vzhled

Klobouk má v průměru 4 - 14 cm, je žlutohnědý, šedohnědý až černohnědý, za sucha často až osmahle černý, obyčejně vrásčitě nerovný a za suchého počasí často políčkatě rozpukaný, suchý, neslizký.

Rourky jsou bělavé pak žlutavě šedavé, posléze špinavě olivově žlutošedavé, otlačením šednoucí až černající.

Třeň je 5 – 13 cm dlouhý, ve spodní polovině často trochu břichatě zduřelý a v horní polovině často vrásčitý, bělavý a skoro černě tečkovaný, otlačením černající.

Dužnina je bělavá až slabě nažloutlá, na řezu rychle růžovějící, pak šedofialová až černající. Vůni má příjemně houbovou, chuť mírnou a poměrně výraznou. Výtrusy jsou podélně vřetenovité, hladké, žlutohnědé. Výtrusný prach je hnědý.

▪ Kozák habrový - výskyt

Kozák habrový roste celkem dosti vzácné, převážné pak pod habry, ale také pod lískami. Najde se za teplého počasí od června do září, hlavně však v červenci a v srpnu. Nedá se zaměnit za žádnou jedovatou houbou. Podobá se kozáku březovému a kozáku černému, který má tmavý, hladký klobouk a roste pod břízami.

▪ Kozák habrový - vliv na zdraví

Houby, a to i kozák habrový, mohou díky svému složení prospívat našemu zdraví a někdy dokonce léčit. Podle odborníků byly léčivé složky nalezeny u více než 651 druhů hub, a to v jejich plodnicích i myceliích. Biochemicky jsou to hlavně polysacharidy, polysacharidopeptidy a proteiny, ale také lipidy, fenoly a triterpeny.

▪ Kozák habrový - možnosti využití

Je to jedlá a velmi dobrá tržní houba, jejíž plodnice jsou vytrvalé a nepodléhají snadno hnilobě ani červivění. Svou tuhou strukturou připomíná pravé hřiby a křemenáče. Je výtečný zejména do polévek, do vánočního kuby, guláše aj. Kozák je docela nenápadný svým vzrůstem, o to víc však překvapí vynikající chutí a konzistencí.

▪ Kozák habrový - recept

Pěna z kozáků

500 g kozáků
150 ml bešamelové omáčky
50 g másla
100 ml smetany
sůl, mletý pepř
muškátový květ

Kozáky habrové očistíme, omyjeme vlhkým hadříkem, nakrájíme na malé kousky, alespoň 15 minut podusíme na másle. Vychladlé houby rozmixujeme se smetanou a bešamelovou omáčkou. Potom je osolíme, opepříme a přidáme špetku sušeného rozdrceného muškátového květu. Vše za stálého míchání povaříme. Nakonec odstavíme, necháme vychladnout, přidáme rozpuštěné máslo a vyšleháme do pěny. Pěna z kozáků je vynikající na chlebíčky, jednohubky nebo jako pomazánka na topinky.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Muchomůrka červená /Amanita muscaria/

Klobouk muchomůrky červené může mít průměr 8 - 20 cm. Je nejdříve polokulovitý, později sklenutý, ve stáří rozložený, někdy až mírně miskovitý s…

Muchomůrka porfýrová /Amanita porphyria/

Klobouk je široký 4 - 7 cm. Muchomůrka porfýrová je obdařena kloboukem v mládí kuželovitě zvonovitým, později rozloženým, s rovným a hladkým okrajem,…

Vláknice kuželovitá /Inocybe fastigiata/

Klobouk 3 – 7 cm, kuželovitý nebo nízce sklenutý, s výrazným hrbolkem, pokožka na temeni lysá, na okraji s odstávajícími vlákny, jinde vrostle…

Čirůvka mýdlová /Tricholoma saponaceum/

Klobouk 5 – 12 cm, v mládí zvoncovitý nebo polokulovitý, později nízce sklenutý, s okrajem často laločnatým a dlouho podvinutým (ve stáří ostrým…

Čirůvka žíhaná /Tricholoma virgatum/

Klobouk má čirůvka žíhaná široký 3 – 9 cm, kuželovitý až široce zvoncovitý, s nápadným, ostrým, vzácně zaobleným hrbolkem, hladký, vrostle černavě…

Čirůvka kravská /Tricholoma vaccinum/

Klobouk má čirůvka kravská široký 3 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý, později nízce sklenutý, plochý až vmáčklý, dosti dlouho s podvinutým okrajem a…

Čirůvka střechovitá /Tricholoma imbricatum/

Klobouk má čirůvka střechovitá 4 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý až téměř polokulovitý a na okraji podvinutý, později nízce sklenutý nebo plochý a s…

Čirůvka prstenitá /Tricholoma fracticum/

Klobouk má čirůvka prstenitá široký 5 – 13 cm, v mládí polokulovitý, později více sklenutý, až témě plochý, do dočasné dospělosti s výrazně…

Závojenka olovová /Entoloma sinuatum/

Klobouk má závojenka olovová v průměru 5 - 20 cm, v mládí je polokulovitý až kuželovitý, pak sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý a…

Muchomůrka zelená /Amanita phalloides/

Klobouk o průměru 6 – 16 cm je zprvu sklenutý, posléze ploše rozložený, hladký, lesklý, radiálně vláknitý, tence a měkce masitý. Zabarvení klobouku…

Muchomůrka tygrovaná /Amanita pantherina/

Klobouk je o průměru 6 - 10 cm, polokulovitý, pak sklenutý, ve stáří plochý. Okraj je často (ale ne vždy) hřebenitě rýhovaný. Povrch klobouku je…

Smrtelně jedovaté houby

Pozitivní dojmy z houbaření může pokazit spousta situací. Tou nejzávažnější je určitě konzumace smrtelně jedovaté houby. Toxiny, které v sobě…