Líha tlustolupenná /Lyophyllum caerulescens/
▪ Líha tlustolupenná - vzhled
Klobouk má líha tlustolupenná široký 4 – 7 cm, nízce sklenutý až mělce prohloubený, alespoň v mládí s hrbolkem, okraj nejprve krátce podvinutý, později ostrý a laločnatý, pokožka ojíněná, krémová až okrová, po otlačení černající. Lupeny jsou husté, dosti silné, světle nažloutlé až našedlé, na otlačených místech modrozelenající a potom černající.
Třeň 2 – 5 x 1 – 2 cm, s podhoubím spojený bělavými provazci, bělavý, na bázi hnědnoucí.
Dužnina je bělavá v bázi třeně nažloutlá, na řezu černavě skvrnitá s moučnou vůní; chuť má výrazně moučnou, po chvíli slabě svíravou.
▪ Líha tlustolupenná - výskyt
Líha tlustolupenná roste zřídka v humózní lesní půdě na tlejícím listí nebo jehličí, ale i v půdě ponořených zbytcích dřeva.
▪ Líha tlustolupenná - vliv na zdraví
Houbový pokrm je možné bez následků na zdraví ohřívat a opětovně jíst, za předpokladu, že byl uskladněn při teplotě pod +4 °C, pokud byl pokrm připraven ze zdravých a čerstvých plodnic, vydrží stejně dlouho, jako pokrm z masa.
▪ Líha tlustolupenná - možnosti využití
Líha tlustolupenná je jedlá, ale ne moc chutná houba, proto je vhodnější spíše do houbových směsí.
▪ Líha tlustolupenná - recept
Ledvinky na houbách
500 g ledvinek
500 g hub
olej
nastrouhaný křen
trocha mouky
mletý pepř
kari
sůl
Nakrájené ledvinky a houby opepříme, podusíme na oleji, osolíme, zaprášíme moukou a ještě trochu podusíme, odstavíme, posypeme strouhaným křenem. Podáváme s knedlíkem nebo pečivem.
Diskuse k článku
RE : Líha tlustolupenná /Lyophyllum caerulescens/