Rosolovec červený /Tremiscus helvelloides/

Rosolovec červený /Tremiscus helvelloides/
02. 12. 2011

▪ Rosolovec červený - vzhled

Plodnice je vysoká až 12 cm, v průměru mívá maximálně 7 cm. Rosolovec červený v mládí připomíná tvarem i povrchem jazyk - okraje houby se ohrnují a tvoří často laloky. Časem se ale střed rosolovce propadá dovnitř, a tak se tvarem změní v nálevku. Stářím se mění i barva a povrch. Z tmavě oranžové postupně tmavne až do červenohnědé, hladký klobouk vrásní. Povrch někdy pokrývá bělavá, chmýřitá vrstvička.

Třeň je krátký, zbarvený do červena a u báze až do bíla. Při stisknutí houby ucítíte mezi prsty rosolovitou hmotou, při rozříznutí plodnice uvidíte o odstín světlejší dužninu.

Dužnina je silná asi 2 – 5 mm, pružná a rosolovitá. Ve stáří se téměř roztéká a mění barvu z oranžové do žluté.

▪ Rosolovec červený - výskyt

Rosolovec červený nenajdete v nížinách, uvidíte ho ve vyšších nadmořských výškách. Vyhovuje mu vápenatá půda, objevíte ho například u lesních cest. Roste velmi vzácně ve skupinách na tlejícím dřevě, obvykle ponořeném pod povrchem půdy (zdánlivě ze země), především v jehličnatých lesích.

▪ Rosolovec červený - vliv na zdraví

Houby obsahují také důležité minerální látky a stopové prvky: vápník, draslík, sodík, fosfor, železo, mangan a měď. Je však také pravdou, že houby vstřebávají z okolní půdy a ovzduší i nežádoucí prvky, jako je arzén, rtuť a olovo. Proto houby nesbíráme v místech, kde by v půdě mohl být vyšší výskyt těchto prvků. Vyhýbáme se místům poblíž komunikací, průmyslových podniků, v místech spadu z tepelných elektráren a podobně.

▪ Rosolovec červený - recept

Houbový guláš

500 g čerstvých hub
sklenka vody
1 lžíce sádla
50 g slaniny
1 větší cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sladké papriky (může být trochu pálivé)
1 lžička drceného kmínu
pepř
sůl

Čerstvé houby si očistíme a nakrájíme na kousky. Do připraveného hrnce dáme škvařit sádlo se slaninou a necháme osmahnout nakrájenou cibuli nadrobno. Když nám cibulka zesklovatí, tak přidáme mletou papriku a rychle promícháme. Nyní do hrnce přidáme nakrájené houby a celou tuto houbovou směs osolíme, opepříme a také přidáme kmín. Houby si zprudka osmahneme a zaprášíme je moukou. Následně přidáme utřený, či rozmačkaný česnek. Za stálého míchání základu necháme odpařit přebytečnou vodu. Podlijeme vodou (můžeme vývarem) a vše necháme povařit. Při vaření guláše především hlídáme tvrdost hub.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Muchomůrka červená /Amanita muscaria/

Klobouk muchomůrky červené může mít průměr 8 - 20 cm. Je nejdříve polokulovitý, později sklenutý, ve stáří rozložený, někdy až mírně miskovitý s…

Muchomůrka porfýrová /Amanita porphyria/

Klobouk je široký 4 - 7 cm. Muchomůrka porfýrová je obdařena kloboukem v mládí kuželovitě zvonovitým, později rozloženým, s rovným a hladkým okrajem,…

Vláknice kuželovitá /Inocybe fastigiata/

Klobouk 3 – 7 cm, kuželovitý nebo nízce sklenutý, s výrazným hrbolkem, pokožka na temeni lysá, na okraji s odstávajícími vlákny, jinde vrostle…

Čirůvka mýdlová /Tricholoma saponaceum/

Klobouk 5 – 12 cm, v mládí zvoncovitý nebo polokulovitý, později nízce sklenutý, s okrajem často laločnatým a dlouho podvinutým (ve stáří ostrým…

Čirůvka žíhaná /Tricholoma virgatum/

Klobouk má čirůvka žíhaná široký 3 – 9 cm, kuželovitý až široce zvoncovitý, s nápadným, ostrým, vzácně zaobleným hrbolkem, hladký, vrostle černavě…

Čirůvka kravská /Tricholoma vaccinum/

Klobouk má čirůvka kravská široký 3 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý, později nízce sklenutý, plochý až vmáčklý, dosti dlouho s podvinutým okrajem a…

Čirůvka střechovitá /Tricholoma imbricatum/

Klobouk má čirůvka střechovitá 4 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý až téměř polokulovitý a na okraji podvinutý, později nízce sklenutý nebo plochý a s…

Čirůvka prstenitá /Tricholoma fracticum/

Klobouk má čirůvka prstenitá široký 5 – 13 cm, v mládí polokulovitý, později více sklenutý, až témě plochý, do dočasné dospělosti s výrazně…

Závojenka olovová /Entoloma sinuatum/

Klobouk má závojenka olovová v průměru 5 - 20 cm, v mládí je polokulovitý až kuželovitý, pak sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý a…

Muchomůrka zelená /Amanita phalloides/

Klobouk o průměru 6 – 16 cm je zprvu sklenutý, posléze ploše rozložený, hladký, lesklý, radiálně vláknitý, tence a měkce masitý. Zabarvení klobouku…

Muchomůrka tygrovaná /Amanita pantherina/

Klobouk je o průměru 6 - 10 cm, polokulovitý, pak sklenutý, ve stáří plochý. Okraj je často (ale ne vždy) hřebenitě rýhovaný. Povrch klobouku je…

Smrtelně jedovaté houby

Pozitivní dojmy z houbaření může pokazit spousta situací. Tou nejzávažnější je určitě konzumace smrtelně jedovaté houby. Toxiny, které v sobě…