Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
Ryzec peprný /Lactarius piperatus/
13. 01. 2012
▪ Ryzec peprný - vzhled
Klobouk 6 – 15 cm, nejprve mírně sklenutý, potom na středu prohloubený, lysý, bělavý, ve stáří se světle okrovými skvrnkami. Lupeny jsou velmi nízké a husté, nažloutlé nebo bělavé.
Třeň 3 – 10 x 1 – 3 cm, plný, tvrdý, bělavý.
Dužnina tvrdá, bělavá, s nevýraznou příjemnou vůní a palčivou chutí. Mléko je palčivé, bílé, na vzduchu nemění barvu.
▪ Ryzec peprný - výskyt
Ryzec peprný roste velmi hojně v listnatých a jehličnatých lesích.
▪ Ryzec peprný - vliv na zdraví
Houby, jelikož jsou těžce stravitelné, nekonzumujte ve větších dávkách, abyste si nepřetěžovali trávicí ústrojí. Zvláště opatrně by s houbami měly zacházet osoby s nemocemi žlučníku a žaludku.
▪ Ryzec peprný - možnosti využití
Ryzec peprný je jedlý, ale chutný pouze v jediné úpravě (viz. Recept).
▪ Ryzec peprný - recept
Opékaný Ryzec
300 g ryzce peprného
100 g slaniny
1 větší cibule
Klobouky nakrájíme na tenké plátky a zprudka opečeme na tuku z vyškvařené slaniny, která zůstává na pánvi společně s opraženou cibulkou. Dochucujeme solí a kořením, podáváme se s pečivem.
Diskuse k článku
RE : Ryzec peprný /Lactarius piperatus/