Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
Ryzec ryšavý /Lactarius rufus/
23. 12. 2011
▪ Ryzec ryšavý - vzhled
Klobouk 3 – 9 cm, s hrbolem, neslizký, nepásovaný, pravidelně červenohnědý. Lupeny jsou nažloutlé až červenohnědavé.
Třeň 5 – 10 x 1 – 2 cm, ve stáří dutý a křehký, ojíněný, zpočátku bělavý, později rezavě načervenalý.
Dužnina pevná, bělavá, pod pokožkou třeně a klobouku rezavě načervenalá, s pryskyřičnou vůní a palčivou chutí. Mléko hojné, bílé, na vzduchu nemění barvu, velmi palčivé.
▪ Ryzec ryšavý - výskyt
Ryzec ryšavý roste hojně až masově v kyselých jehličnatých lesích od nížin do vysokohorského pásma.
▪ Ryzec ryšavý - vliv na zdraví
Za normálních okolností je Ryzec ryšavý nejedlý.
▪ Ryzec ryšavý - možnosti využití
Pokud se pokrájené plodnice namočí aspoň na 8 hodin do studené vody, palčivé látky se vyluhují a houba se dá použít k různým úpravám nebo konzervovat (výluh se musí vylít a houby je nutné ještě propláchnout).
Diskuse k článku
RE : Ryzec ryšavý /Lactarius rufus/