Ryzec smrkový /Lactarius deterrimus/
▪ Ryzec smrkový - vzhled
Klobouk 3 – 10 cm, v mládí nízce sklenutý a často i s nízkým hrbolkem, brzy ploše rozprostřený, nakonec ploše až nálevkovitě prohloubený, na okraji zpočátku široce podvinutý, potom ostrý, za vlhka slizký, za sucha leskle ojíněný, na okraji většinou lemovaný úzkým oranžovým pásem, pokožka načervenale oranžová, místy výrazně zelenající.
Lupeny dosti husté, nestejně dlouhé, okrově oranžové na otlačených místech špinavě zelenající.
Třeň 3 – 7 x 1 – 2,5 cm, většinou válcovitý, zpočátku plný, brzy dutý, dosti křehký, světle oranžový až červenooranžový, na otlačených místech zelenající, na bázi s okrovým plstnatým podhoubím.
Dužnina tvrdá, v mládí pevná, ve stáří drobivá, v klobouku nažloutlá, pod pokožkou zelená, v dutině třeně bělavá, na řezu oranžovějící, voní ovocně a zasyrova má mírně svíravou až nahořklou chuť.
▪ Ryzec smrkový - výskyt
Ryzec smrkový roste velmi hojně v mladých mechatých smrčinách.
▪ Ryzec smrkový - vliv na zdraví
Čerstvé houby obsahují 70 – 95% vody, po usušení se jejich hmotnost sníží až desetinásobně. Sušina hub obsahuje 5 – 30% bílkovin.
▪ Ryzec smrkový - možnosti využití
Ryzec smrkový je chutný, vhodný do polévek, omáček, nádivek, na opékání a nakládání do octa.
▪ Ryzec smrkový - recept
Houby v těstíčku
500 g hub
2 vejce
60 g hladké mouky
1 dl mléka
ztužený tuk
sůl
Plátky hub nebo celé menší klobouky namočíme v těstíčku a z obou stran osmažíme na tuku.
Těstíčko: Vejce rozkvedláme s mlékem, moukou a troškou soli.
Diskuse k článku
RE : Ryzec smrkový /Lactarius deterrimus/