Ryzec syrovinka /Lactarius volemus/
▪ Ryzec syrovinka - vzhled
Klobouk 5 – 15 cm, bez hrbolku, nepásovaný, tvrdý, suchý, matný, v dospělosti často s rozpraskanou pokožkou, obvykle červenohnědý nebo oranžově rezavý, někdy více do žluta. Lupeny jsou husté, krémové nebo nažloutlé, často se světle krémovým odstínem, na otlačených místech hnědnoucí.
Třeň 5 – 12 x 1 – 3 cm, plný, zpravidla hnědě červenavý.
Dužnina tvrdá, v klobouku bělavá až nažloutlá, na řezu získává špinavě hnědý odstín, ve třeni narezlá, s nápadnou slanečkovou vůní, chuť má nasládlou.
▪ Ryzec syrovinka - výskyt
Ryzec syrovinka roste hojně v listnatých lesích, zejména v teplejších doubravách a bučinách, ale i v borech.
▪ Ryzec syrovinka - vliv na zdraví
Houby nejsou vhodné pro malé děti, staré osoby a osoby dlouhodobě užívající některé léky.
▪ Ryzec syrovinka - možnosti využití
Ryzec syrovinka je jedlý i zasyrova. Obvykle se peče v troubě, dá se také udit a nakládat do octa.
▪ Ryzec syrovinka - recept
Houby na paprice
500 g hub
40 g slaniny
2 dl smetany
20 g hladké mouky
1 cibule
1 lžíce mleté červené papriky
kmín
sůl
Nakrájenou cibuli osmažíme na slanině, přidáme na větší kousky nakrájené houby, červenou papriku a rozdrcený kmín, osolíme a udusíme. Potom zaprášíme moukou, po 2 minutách odstavíme a zalijeme smetanou. Podáváme s těstovinami.
Diskuse k článku
RE : Ryzec syrovinka /Lactarius volemus/