Šiškovec černý /Strobilomyces strobilaceus/

Šiškovec černý /Strobilomyces strobilaceus/
02. 12. 2011

▪ Šiškovec černý - vzhled

Klobouk je 5 – 12 cm široký, v mládí polokulovitý, pak klenutě polštářovitý se širokými, vatovitými, černavými šupinami, naspodu s velkými, hranatými, hnědými póry a černohnědým, vláknitě šupinatým, dřevnatě tuhým třeněm, který má bělavý prstenec.


Rourky jsou dlouhé a ž 1,5 cm a na řezu získávají načervenalou barvu. Ústí rourek jsou nahnědlá, po otlačení červenající.

Třeň je mohutnější, až 20 cm vysoký a 3 cm široký. Většinou je válcovitý, hrubý, pod prstencem vločkatý. Je stejně zbarvený jako klobouk.

Dužnina je suchá, vatovitá, ale pružná, ve třeni téměř dřevnatá. Na řezu ihned červená, postupně černá. Má nevýraznou zemitou vůni a příjemnou chuť.

▪ Šiškovec černý - výskyt

Šiškovec černý roste místy hojně od července do října v jehličnatých, smíšených a listnatých lesích pod smrky a borovicemi, ve vyšších polohách. Tmavá šupinatá plodnice připomíná spíše prehistorické zvíře než jedlou houbu. Svým podivným vzezřením není podobný žádnému jinému druhu. Lidově se mu někdy říká černoušek či kominíček.

▪ Šiškovec černý - vliv na zdraví

Houby jsou těžce stravitelné, a proto je nekonzumujte ve větších dávkách, aby nedocházelo k přetěžování trávicího ústrojí. Zvláště opatrně by s houbami měly zacházet osoby s nemocemi žlučníku a žaludku. Také malé děti a starší lidé to s houbami nesmí přehánět. Stravitelnost hub můžeme zlepšit tím, že je nakrájíme na malé kousky, osolíme a okyselíme citronem nebo octem. Není dobré jíst houby na noc, lépe uděláte, když si je připravíte k obědu.

▪ Šiškovec černý - možnosti využití

Šiškovec černý je jedlý, ale nikterak kvalitní. Jeho využití v kuchyni je prakticky všestranné. Lze ho použít na řízky i do salátu, ve kterém je vizuálně nezvyklá jeho načernalá barva.

▪ Šiškovec černý - recept

Houbová polévka ze sušených hub

smetana na vaření
80 g másla
1 cibule
100 g sušených hub
3 lžíce hladké mouky
ocet
sůl

Nejdříve sušené houby ponoříme do vlažné vody a necháme je chvíli bobtnat. Očistíme si cibuli a nakrájíme. Rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme asi polovinu mouky a připravíme si světlou jíšku. Jíšku zalijeme studenou vodou, osolíme a přidáme houby. Nyní vše asi 45 minut povaříme. Přimícháme zbytek mouky se smetanou a ještě asi 3 – 5 minut povaříme. Na závěr houbovou polévku okyselíme octem.



Diskuse k článku

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Muchomůrka červená /Amanita muscaria/

Klobouk muchomůrky červené může mít průměr 8 - 20 cm. Je nejdříve polokulovitý, později sklenutý, ve stáří rozložený, někdy až mírně miskovitý s…

Muchomůrka porfýrová /Amanita porphyria/

Klobouk je široký 4 - 7 cm. Muchomůrka porfýrová je obdařena kloboukem v mládí kuželovitě zvonovitým, později rozloženým, s rovným a hladkým okrajem,…

Vláknice kuželovitá /Inocybe fastigiata/

Klobouk 3 – 7 cm, kuželovitý nebo nízce sklenutý, s výrazným hrbolkem, pokožka na temeni lysá, na okraji s odstávajícími vlákny, jinde vrostle…

Čirůvka mýdlová /Tricholoma saponaceum/

Klobouk 5 – 12 cm, v mládí zvoncovitý nebo polokulovitý, později nízce sklenutý, s okrajem často laločnatým a dlouho podvinutým (ve stáří ostrým…

Čirůvka žíhaná /Tricholoma virgatum/

Klobouk má čirůvka žíhaná široký 3 – 9 cm, kuželovitý až široce zvoncovitý, s nápadným, ostrým, vzácně zaobleným hrbolkem, hladký, vrostle černavě…

Čirůvka kravská /Tricholoma vaccinum/

Klobouk má čirůvka kravská široký 3 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý, později nízce sklenutý, plochý až vmáčklý, dosti dlouho s podvinutým okrajem a…

Čirůvka střechovitá /Tricholoma imbricatum/

Klobouk má čirůvka střechovitá 4 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý až téměř polokulovitý a na okraji podvinutý, později nízce sklenutý nebo plochý a s…

Čirůvka prstenitá /Tricholoma fracticum/

Klobouk má čirůvka prstenitá široký 5 – 13 cm, v mládí polokulovitý, později více sklenutý, až témě plochý, do dočasné dospělosti s výrazně…

Závojenka olovová /Entoloma sinuatum/

Klobouk má závojenka olovová v průměru 5 - 20 cm, v mládí je polokulovitý až kuželovitý, pak sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý a…

Muchomůrka zelená /Amanita phalloides/

Klobouk o průměru 6 – 16 cm je zprvu sklenutý, posléze ploše rozložený, hladký, lesklý, radiálně vláknitý, tence a měkce masitý. Zabarvení klobouku…

Muchomůrka tygrovaná /Amanita pantherina/

Klobouk je o průměru 6 - 10 cm, polokulovitý, pak sklenutý, ve stáří plochý. Okraj je často (ale ne vždy) hřebenitě rýhovaný. Povrch klobouku je…

Smrtelně jedovaté houby

Pozitivní dojmy z houbaření může pokazit spousta situací. Tou nejzávažnější je určitě konzumace smrtelně jedovaté houby. Toxiny, které v sobě…