Slizák mazlavý /Gomphidius glutinosus/
▪ Slizák mazlavý - vzhled
Klobouk je barevně variabilní v odstínech šedé, hnědé a fialové barvy, je značně slizký a vyznačuje se snadno loupatelnou pokožkou. Lupeny jsou poměrně řídké, tlusté a sbíhavé na charakteristický třeň. Šířka klobouku je 4-8 cm.
Třeň se vyznačuje citronově žlutým zbarvením na bázi. V mládí spojuje klobouk a třeň průhledný sliznatý závoj, což je další velmi dobrý rozpoznávací znak. Slizák mazlavý má třeň vysoký 5-8 cm a široký asi1 cm.
Dužnina je světle oranžová, ve třeni spíše žlutavá. Má nevýraznou chuť i vůni.
▪ Slizák mazlavý - výskyt
Setkat se s touto houbou můžeme od července do listopadu ve smrkových lesích, často v početných skupinách. Slizák mazlavý svým vzhledem příliš neláká ke sběru, ale jinak se jedná o vynikající jedlou houbu připomínající klouzek obecný. Jak již rodové i druhové jméno napovídají, slizák mazlavý je docela dost slizká mazlavá houba. Vyrůstá obvykle pod jehličnatými stromy, zejména pod smrky. Většina houbařů jej nesbírá, a proto můžete na jednom místě najít až několik desítek exemplářů.
▪ Slizák mazlavý - vliv na zdraví
O Slizáku mazlavém bylo vědci prohlášeno, že skrze podhoubí absorbuje a koncentruje radioaktivní Cesium 137 více než 10 000 krát více oproti okolnímu pozadí. Lze tedy prohlásit, že tato houba má výborné užitné vlastnosti v případech, kdy je nutná potřeba regenerace krajiny.
▪ Slizák mazlavý - možnosti využití
Dužnina má nakyslou chuť, doporučuje se tedy k nakládání na kyselo a vhodný je také do různých masitých pokrmů, například do gulášů. Před tím, než tuto houbu seberete, musíte ji očistit, což jde docela lehce – třeň oškrábete nožem a slizkou slupku z klobouku jedním tahem stáhnete. Budete překvapeni, jaká se ze slizáka stane úhledná houba. Ve většině atlasů je popisován jako jedlá, výborná houba. Díky jeho vzhledu si jej téměř nemůžete poplést, neboť je dole na třeni sytě žlutý a záměna hrozí snad jen s klouzkem obecným, který je také jedlý, ovšem jeho třeň je bílý a namísto lupenů má rourky.
▪ Slizák mazlavý - recept
Slizáci na víně
400 g slizáků
200 ml bílého vína
150 ml smetany
2 cibule
máslo
Jemně nakrájenou cibulku zpěníme na másle. Přidáme pokrájené slizáky, podlijeme vínem a dusíme, dokud houby nezměknou. Přidáme smetanu a povaříme. Zasypeme moukou a necháme zhoustnout. Podáváme s pečivem.
Diskuse k článku
RE : Slizák mazlavý /Gomphidius glutinosus/