Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
Slizák švýcarský /Chroogomphus helveticus/
17. 02. 2012
▪ Slizák švýcarský - vzhled
Klobouk je šafránově žlutý, stářím se postupně stále více zbarvuje do vínově červena, jemně plstnatý a suchý, střed s tupým hrbolem nebo ploše klenutý. V průměru má 2 - 6 cm. Lupeny jsou zpočátku stejné barvy jako klobouk, brzy však výrazně tmavnou vlivem zrajících výtrusů, kdy získávají vínově červenou barvu.
Třeň je zbarvený stejně jako klobouk, mírně plstnatý, zvláště v mládí s oranžově žlutou vláknitou oponkou.
Dužnina je oranžově žlutá, později získává vínově červenou barvu.
▪ Slizák švýcarský - výskyt
Slizák švýcarský nahrazuje ve smrkovém lese slizáka lepkavého, rostoucího pod borovicemi. Ve smíšených jehličnatých lesích pak vystupují oba druhy vedle sebe. V tomto případě se slizák švýcarský odlišuje svým suchým, matně působícím kloboukem. Staré exempláře slizáka švýcarského se dobře rozpoznávají podle většinou výrazného vínově červeného zbarvení.
▪ Slizák švýcarský - možnosti využití
Chuťově patří slizáci mezi vynikající jedlé houby. Jsou dobré v jakékoli úpravě a výborné naložené v octě. Slizáci jsou příbuzní hřibů, tvarem připomínají nýt, mají slizký klobouk a lupeny.
▪ Slizák švýcarský - vliv na zdraví
Slizák švýcarský se stejně jako ostatní houby dá použít i při redukci váhy. V houbách není tuk, ale v nich spousta prospěšných látek. Mohou také transportovat usazený cholesterol z krevního řečiště.
▪ Slizák švýcarský - recept
Dušení slizáci
400 g slizáků
1 cibule
máslo
kmín
sůl
petrželová nať
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájené slizáky, okmínujeme, osolíme a dusíme do měkka. Nakonec přidáme najemno nasekanou petrželovou nať. Podáváme s vařeným bramborem.
Diskuse k článku
RE : Slizák švýcarský /Chroogomphus helveticus/