Tmavobělka podhorská /Melanoleuca subalpina/
▪ Tmavobělka podhorská - vzhled
Klobouk 5 – 10 cm, mírně sklenutý, se širokým tupým hrbolkem, hladký, bělavý, na středu často světle okrový. Lupeny jsou velmi husté zvlněné bílé.
Třeň 6 – 12 x 1 cm, plný, ve stáří dutý, na vrcholu vločkatý, níže jemně vláknitý, bělavý.
Dužnina bílá, s nenápadnou nebo trochu ostrou vůní a chutí.
▪ Tmavobělka podhorská - výskyt
Tmavobělka podhorská roste na horských pastvinách.
▪ Tmavobělka podhorská - vliv na zdraví
Látkou, která je u mnohých hub pro člověka asi nejcennější, je glukan, jehož účinky ocení zejména cukrovkáři. Tato látka vykazuje velmi příznivý vliv na krev a cévní soustavu, zbavuje tělo cholesterolu a prospívá správné funkci srdce. O glukanu je také známo, že se využíval jako prevence vzniku rakoviny vyvolané radioaktivním zářením. Glukan také pomáhá v boji s bradavicemi a jinými kožními problémy. Tuto látku řadíme mezi přírodní polysacharidy, pomáhá udržovat lidský organismus v rovnováze a posiluje jeho obranyschopnost.
▪ Tmavobělka podhorská - možnosti využití
Tmavobělka podhorská je jedlá houba, vhodná do polévek, omáček a nádivek.
▪ Tmavobělka podhorská - recept
Česneková polévka s houbami
300 g hub
6 stroužků česneku
1 kostka masoxu
mletý pepř
kmín
zelená petrželová nať
sůl
Pokrájené houby společně s masoxem a kmínem vaříme 20 minut v 1,7 l vody. Potom přidáme nasekanou pažitku a česnek rozetřený se solí a povaříme ještě 5 minut. Do hotové polévky přidáme opečený chléb.
Diskuse k článku
RE : Tmavobělka podhorská /Melanoleuca subalpina/