Třepenitka maková / Hypholoma capnoides/
▪ Třepenitka maková - vzhled
Klobouk 2 – 6 cm, obvykle nízce sklenutý, hladký, za vlhka slabě slizký, okrově oranžový, na okraji většinou krémový. Lupeny jsou v mládí bělavé, později šedomodré.
Třeň 4 – 10 x 5 – 1 cm, dutý, hladký, nažloutlý, na bázi rezavý.
Dužnina je bělavá s nenápadnou vůní i chutí.
▪ Třepenitka maková - výskyt
Třepenitka maková roste v trsech na pařezech a kořenech jehličnatých stromů, na podzim je velmi hojná.
▪ Třepenitka maková - vliv na zdraví
Houby mají v kuchyni mnoho využití, připravují se z nich výborné polévky, omáčky a guláše, můžeme je smažit, dusit nebo nakládat do soli a octa. Třepenitka maková je k úpravě za čerstva.
▪ Třepenitka maková - možnosti využití
Chutná, vhodná k úpravě za čerstva a na nakládání do octa.
▪ Třepenitka maková - recept
Houbová žemlovka
40 g sušených hub
6 housek
7 vajec
2,5 dl mléka nebo kysané smetany
2 lžíce oleje
kousek másla
1 větší cibule
zelená petrželová nať
sůl
Předem namočené a vymačkané houby nakrájíme, na oleji osmažíme cibuli, přidáme huby, osolíme, podlijeme 6 lžícemi vody zbylé z namáčení hub a dusíme 7 minut. Bokem rozšleháme vejce v mléce nebo smetaně s trochou soli. Housky nakrájíme na plátky a zlehka je pokropíme vejci. Dno zapékací mísy pokryjme houskami, na ně poklademe vrstvu dušených hub a opakujeme. Žemlovku zapékáme 10 minut, poté ji zalijeme zbylými vejci a na 20 minut vložíme zpět do trouby.
Diskuse k článku
RE : Třepenitka maková / Hypholoma capnoides/