Vadí vám obyčejné mléko? Vyrobte si snadno vlastní rostlinné mléko

Vadí vám obyčejné mléko? Vyrobte si snadno vlastní rostlinné mléko
05. 09. 2020

Rostlinné mléko je možná v posledních letech móda. Pravdou však je, že ti, kteří jsou alergičtí na laktózu tuhle módu ocení. A spokojení jsou i ti, kteří mléko nechtějí pít z etických důvodů – vadí jim například, jak je se zvířaty pro tento účel zacházeno. Rostlinné mléko se však stává i zpestřením běžné kuchyně. Vyzkoušejte ho, třeba vám taky zachutná.

Rostlinné mléko má především tu výhodu, že si jej prakticky kdykoliv můžete vyrobit sami doma. Není to nic pracného a o velkých nákladech se také hovořit nedá. Stačí mít jen kvalitní základní surovinu a trochu času. Pak už to půjde samo.

Živočišné nebo rostlinné mléko?

S mlékem se doslova roztrhl pytel. Zatímco dříve bylo k mání jen mléko kravské, výjimečně pak kozí. Tak dnes se dá koupit třeba i mléko ovčí, kobylí, buvolí nebo velbloudí. V Anglii před časem začali dokonce vyrábět zmrzlinu z lidského – mateřského mléka. Je na vás, co z toho máte v plánu vyzkoušet, apetitu se meze nekladou a sehnat se dá dnes už opravdu cokoliv. I když jde o mléko. Pokud jste však z nějakého důvodu zastánci rostlinného mléka, i v tomto případě si přijdete na své.

Vápník? Rostlinné mléko jednoznačně vede

Dříve se říkalo, že je nutné pít mléko pro zpevnění našich kostí. Zařídí to obsažený vápník. Dnes už se však ví, že to není pravda. Jde o mýtus, který byl už nesčetněkrát vyvrácen vědeckými výzkumy. Mléko obsahuje sice vápník, ten se však vůbec není z tohoto produktu schopen do těla správně vstřebat. Pokud už se dobře vstřebává, pak lidské tělo pojme maximálně 30 % obsaženého vápníku. Klasické mléko navíc mnoha lidem způsobuje alergie. Zpočátku takové, které by mléku v žádném případě nepřipisovali. Pokud vám však živočišné mléko nic nedělá, pijte ho dál, ale s rozumem. A ideální variantou je samozřejmě pít kvalitní mléko buď z mlékomatů nebo přímo od prověřených chovatelů. Takové mléko je mnohem kvalitnější a nemá nic společného s běžně dostupnými krabicovými variantami.

Rostlinné mléko – po kterém sáhnout?

Mandlové mléko

Velmi chutná náhražka. Hodí se do kávy a má mírně oříškovou příchuť. Mandle dodají tělu spoustu vitamínů i minerálních látek. A nemusíte pro rostlinné mléko do obchodu. Kvalitní mandlové mléko si hravě můžete vyrobit i sami doma.

Rostlinné mléko – přísady:

  • 100 g mandlí
  • 1 l vody
  • 1 lžička medu (nemusí být)

Rostlinné mléko – příprava:

Mandle v robotu najemno nasekáme a přelijeme vlažnou vodou. Poté necháme louhovat, ideálně před noc. Minimálně však tři hodiny. Po uplynutí této doby vložíme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Přecedíme, osladíme medem a vlažné podáváme. Nikdy jej nevaříme, abychom nezničily cenné látky.

mandlove mleko

Sójové mléko

Půjdete-li do obchodu, nejčastěji narazíte právě na sójovou variantu rostlinného mléka. K mání je dokonce i s příchutí – například vanilkovou, čokoládovou nebo ovocnou. Ostatně i ochucené rostlinné mléko si můžete sami doma připravit.

Rostlinné mléko – přísady:

  • 100 g sójových bobů
  • 1 litr vody
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 lžička třtinového cukru

Rostlinné mléko – příprava:

Sójové boby večer namočíme a necháme do rána ve vodě. Ráno je propláchneme pod tekoucí vodou. Přilijeme k nim litr vody a necháme je projít varem. Pak necháme zcela zchladnout. Ke zchladlým bobům přidáme kakao a třtinový cukr, důkladně rozmixujeme. Nakonec přecedíme přes plátno.

Makové mléko

Mák a sezam obsahují největší množství vápníku. Mnohem větší než obsahuje živočišné mléko. A také vstřebatelnost lidským tělem je mnohem vyšší. Makové mléko je velmi lahodné, krémové. Hodí se do kávy, ale popíjet jej můžete jen tak – třeba k dezertům.

Rostlinné mléko – přísady:

Rostlinné mléko – příprava:

Mák zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc louhovat. Ráno k němu přidáme vanilkový extrakt nebo vydlabaný vanilkový lusk. A mixujeme. Důkladně, alespoň minutu. Pak přecedíme přes jemné sítko. Pokud byste chtěli sladší mléko, můžete společně s mákem a vanilkou rozmixovat i jednu vypeckovanou datli.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Vadí vám obyčejné mléko? Vyrobte si snadno vlastní rostlinné mléko

RE: Vadí vám obyčejné mléko? Vyrobte si snadno vlastní rostlinné mléko

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.