Granátové jablko alias král ovoce. Jeho léčivé účinky vás ohromí!
Granátové jablko je právem nazývané králem ovoce. Proč? Obsahuje totiž mnoho cenných vitamínů a minerálních látek, které jsou našemu tělu prospěšné. Proto patří granátové jablko k nejzdravějšímu ovoci vůbec. Granátové jablko můžeme skvěle využít v kuchyni a připravit si z něj zdravé pokrmy, kterými oslníme dokonce i sami sebe. Pojďme si o granátovém jablku rozšířit naše obzory a naučme se několik skvělých receptů z granátového jablka.
Odkud se granátové jablko vzalo?
Granátové jablko je exotické aromatické ovoce se sladkokyselou chutí, které pochází původně z ostrova Sokotra u somálského pobřeží. Odtud se granátové jablko rozšířilo do celého Středomoří. Nyní se vyskytuje i v USA, Indii, Argentině a po celé Asii. Sklízí se od září až do listopadu. A jak granátové jablko vůbec vypadá a roste?
Granátové jablko je hustě větvený, 2 metry vysoký keř nebo strom dosahující až 5 metrů. Zajímavostí je, že se může granátovník neboli marhaník dožít až 200 let. Plody stromu jsou velké asi jako větší obyčejné jablíčko, ale slupka granátového jablka je daleko tvrdší. Uvnitř granátového jablka nalezneme v několika pouzdrech malá červená semínka. Celkový počet těchto semen v 1 granátovém jablku je zhruba 500 až 600. A právě tato semena granátového jablka jsou pro naše zdraví doslova zázrakem.
Seznamte se s dalším exotickým ovocem v tomto článku.
Co vše granátové jablko obsahuje?
Granátové jablko je doslova nabyto vitamíny, minerály a mnohými zdravými a léčivými látkami.
- Vitamíny: A, B1, B2, B3, B9, C, E
- Minerály: hořčík, selen, měď, mangan, vápník, železo, zinek, draslík, sodík, křemík, fosfor
- Vláknina
- Proteiny
- Aminokyseliny
- Kyselina citronová
- Kyselina jablečná
Granátové jablko – léčivé účinky
Pro naše tělo je granátové jablko nesmírně zdravé. Pomáhá nám proti infekcím, zánětům, zvyšuje naši imunitu, snižuje krevní tlak a má mnoho dalších léčivých účinků, které vás možná i překvapí.
- Zlepšuje tvorbu červených krvinek
- Snižuje hladinu oxidačního stresu
- Snižuje cholesterol a krevní tlak
- Pomáhá při hemeroidech a křečových žilách
- Napomáhá zlepšit vidění
- Odstraňuje z těla radioaktivitu
- Napomáhá dobrému trávení
- Snižuje vysokou teplotu
- Zbavuje pokožku stařeckých skvrn i akné
- Pomáhá při bolestivé menstruaci
- Napomáhá v boji proti rakovině
Granátové jablko je ideální pro hubnutí
Granátové jablko se také doporučuje při hubnutí. Je totiž dostatečně nízkokalorické, zlepšuje metabolismus a trávení, vylučuje škodlivé toxiny. Granátové jablko můžete při hubnutí využít na mnoho způsobů. Ideální je například šťáva z granátového jablka, semínka můžete přidat i do salátů nebo si z něj udělat omáčku k masu. Nejenže vám granátové jablko pomůže zhubnout několik kil, ale navíc budete překvapeni tím, jak snadno a rychle se z něj dá připravit mnoho výtečných pokrmů.
Recepty z granátového jablka
Granátové jablko můžeme skvěle využít v kuchyni, a tím posilnit naše zdraví. Navíc granátové jablko patří k superpotravině, kterou bychom měli do jídelníčku zařazovat častěji, a to kvůli výše popsaným léčivým účinkům. Granátové jablko můžete jíst jen tak, nebo si z něj připravit salát či omáčku k masu, a tím tak oživit a zpestřit obyčejné pokrmy.
Připravili jsme pro vás 3 skvělé recepty z granátového jablka – salát s granátovým jablkem, omáčka z granátového jablka a sirup z granátového jablka.
Salát s granátovým jablkem
Ingredience na salát
- 1 granátové jablko
- 5 hrstí rukoly
- Půlku salátové okurky
- 8 cherry rajčátek
- 60 g kozího sýru
Ingredience na zálivku
- 1 lžíce vinného octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rozmarýnu
- Sůl a pepř
Salát s granátovým jablkem - postup přípravy
Rukolu omyjeme, osušíme a dáme do hluboké misky. Nakrájíme salátovou okurku na malé kostky spolu s rajčátky a přidáme k rukole. Pomocí lžíce vydlabeme semínka z rozkrojeného granátového jablka a nasypeme do misky. Kozí sýr nakrájíme na kostky a přidáme do salátu. Nyní je čas na přípravu zálivky. V hrníčku smícháme olej, ocet, rozmarýn, sůl a pepř. Vše pořádně promícháme a suroviny v misce zalijeme naší zálivkou. Když budeme salát podávat, nastrouháme na něj zbytek kozího sýru.
Omáčka z granátového jablka
Ingredience
- 3-4 granátová jablka
- 200 g červeného rybízu
- Citronová šťáva z půlky citronu
- 2 lžíce třtinového cukru
Omáčka z granátového jablka - postup přípravy
Nejprve si granátová jablka rozkrojíme na půl a lžící vydlabeme všechna semínka. Semínka dáme do mixéru, k tomu přidáme červený rybíz, citronovou šťávu a cukr. Vše v mixéru promixujeme a vzniklou směs propasírujeme přes síto. Takto připravenou omáčku z granátového jablka můžeme využít například k pečené kachně nebo kuřeti. Místo červeného rybízu můžeme použít i šťávu ze dvou pomerančů.
Sirup z granátového jablka
Ingredience
- 1 šálek šťávy z granátového jablka
- Půl šálku třtinového cukru
Sirup z granátového jablka - potup přípravy
Granátová jablka rozpůlíme a lžičkou vydlabeme všechna semínka. Poté je dáme do mixéru a rozmixujeme na šťávu. Šťávu z granátových jablek dáme do hrnce a přidáme cukr. Necháme přejít varem a neustále mícháme, dokud se nám cukr zcela nerozpustí. Poté vaříme ještě alespoň 2 minuty a poté odstavíme a necháme vychladnout. Sirup z granátového jablka přelijeme nejlépe do skleněné nádoby. Sirup bychom měli spotřebovat maximálně do 2 týdnů.
Napsat komentář: Granátové jablko alias král ovoce. Jeho léčivé účinky vás ohromí!
RE: Granátové jablko alias král ovoce. Jeho léčivé účinky vás ohromí!