Čirůvka zemní /Tricholoma terreum/

Čirůvka zemní /Tricholoma terreum/
02. 02. 2012
Foto: www.houbar.cz

▪ Čirůvka zemní - vzhled

Klobouk je 3 - 7 cm široký, v mládí zvonkovitě sklenutý, později až rozložený, s hrbolem, lehce zprohýbaný, křehký, šedý nebo šedohnědavý, pokrytý vláknitými šupinkami, naspodu s brzy šedými, na ostří zoubkatými lupeny.

Třeň má bělošedou barvu, válcovitý tvar, je vláknitý, štíhlý, 3 - 8 cm dlouhý a 0,6 – 1,2 cm široký.

Dužnina má u čirůvky zemní našedlou barvu a výtrusy jsou bezbarvé.

▪ Čirůvka zemní - výskyt

Čirůvka zemní roste místy velmi hojně od září do listopadu hlavně v jehličnatých (bory, smrčiny), ale i ve smíšených a vzácně též listnatých lesích, zejména na vápenci.

▪ Čirůvka zemní - vliv na zdraví

Houby jsou z 95 % tvořeny vodou. Proto se, když je usušíme, tolik scvrknou. Na sto gramů mají v průměru pouhých 100 kJ. Zbylá část hub je tvořena bílkovinami i vlákninou. Obsahují hodně minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, sodík, mangan) a vitaminů (vitamin A, vitaminy skupiny B). Vláknina podporuje např. růst "zdravých bakterií“ v našich střevech a tím také posilují imunitu těla.

▪ Čirůvka zemní - možnosti využití

Čirůvka zemní je podobná výborné jedlé čirůvce havelce (Tricholoma portentosurri), která se liší statnější plodnicí, vlásenitým kloboukem, žlutým nádechem lupenů a moučnou vůní. V kuchyni lze čirůvku zemní použít všestranně – chutnat vám z ní bude především omáčka, ale zkuste ji použít i do směsí, pod maso nebo ji usušte a schovejte na zimu. U této houby je vše povoleno. Je až s podivem, jak lehce tato podzimní houba uniká nenasytným košíkům většiny houbařů. Ti jsou však sami proti sobě, neboť jde o dobrou, chuťově poměrně hodnotnou houbu.

▪ Čirůvka zemní - recept

Čirůvka na cibuli a slanině

200 g hub
1 cibule
100g slaniny
sůl
pepř
paprika
česnek

Oloupeme cibuli a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Kloboučky čirůvek nakrájíme na plátky o síle asi 5 mm. Na pánvi rozpustíme nakrájenou slaninu, na které osmahneme cibuli. Vložíme čirůvky, zaprášíme sladkou paprikou, lehce osolíme a přidáme špetku pepře a kmínu. Přidáme jemně utřený stroužek česneku. Vše společně smažíme na středně silném plameni do úplného vysmahnutí vody. Podáváme s čerstvým, nejlépe tmavým, chlebem.



Diskuse k článku

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
  • houbař
    24. 10. 2019 12:26
    Čirůvka zemní (Tricholoma terreum) je jedovatý druh, tudíž není vhodné doporučovat její konzumaci.
Další články z rubriky

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Leskorka lesklá /Ganoderma Lucidum/

Klobouk leskorky lesklé je v mládí válcovitý, nahoře zaokrouhlený nebo bokem přirostlý, polokruhovitý. Dospělé plodnice mají okrouhlý, oválný nebo…

Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé.…

Korálovec ježatý /Hericium erinaceus/

Klobouk korálovce ježatého je v mládí bílý až nažloutlý - ve stáří až nahnědlý, na vrchní straně místy pokrytý krátkými rezavohnědými šupinami a…

Shiitake /Lentinula edodes/

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti…

Muchomůrka červená /Amanita muscaria/

Klobouk muchomůrky červené může mít průměr 8 - 20 cm. Je nejdříve polokulovitý, později sklenutý, ve stáří rozložený, někdy až mírně miskovitý s…

Muchomůrka porfýrová /Amanita porphyria/

Klobouk je široký 4 - 7 cm. Muchomůrka porfýrová je obdařena kloboukem v mládí kuželovitě zvonovitým, později rozloženým, s rovným a hladkým okrajem,…

Vláknice kuželovitá /Inocybe fastigiata/

Klobouk 3 – 7 cm, kuželovitý nebo nízce sklenutý, s výrazným hrbolkem, pokožka na temeni lysá, na okraji s odstávajícími vlákny, jinde vrostle…

Čirůvka mýdlová /Tricholoma saponaceum/

Klobouk 5 – 12 cm, v mládí zvoncovitý nebo polokulovitý, později nízce sklenutý, s okrajem často laločnatým a dlouho podvinutým (ve stáří ostrým…

Čirůvka žíhaná /Tricholoma virgatum/

Klobouk má čirůvka žíhaná široký 3 – 9 cm, kuželovitý až široce zvoncovitý, s nápadným, ostrým, vzácně zaobleným hrbolkem, hladký, vrostle černavě…

Čirůvka kravská /Tricholoma vaccinum/

Klobouk má čirůvka kravská široký 3 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý, později nízce sklenutý, plochý až vmáčklý, dosti dlouho s podvinutým okrajem a…

Čirůvka střechovitá /Tricholoma imbricatum/

Klobouk má čirůvka střechovitá 4 – 10 cm, v mládí tupě kuželovitý až téměř polokulovitý a na okraji podvinutý, později nízce sklenutý nebo plochý a s…

Čirůvka prstenitá /Tricholoma fracticum/

Klobouk má čirůvka prstenitá široký 5 – 13 cm, v mládí polokulovitý, později více sklenutý, až témě plochý, do dočasné dospělosti s výrazně…

Závojenka olovová /Entoloma sinuatum/

Klobouk má závojenka olovová v průměru 5 - 20 cm, v mládí je polokulovitý až kuželovitý, pak sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý a…

Muchomůrka zelená /Amanita phalloides/

Klobouk o průměru 6 – 16 cm je zprvu sklenutý, posléze ploše rozložený, hladký, lesklý, radiálně vláknitý, tence a měkce masitý. Zabarvení klobouku…

Muchomůrka tygrovaná /Amanita pantherina/

Klobouk je o průměru 6 - 10 cm, polokulovitý, pak sklenutý, ve stáří plochý. Okraj je často (ale ne vždy) hřebenitě rýhovaný. Povrch klobouku je…

Smrtelně jedovaté houby

Pozitivní dojmy z houbaření může pokazit spousta situací. Tou nejzávažnější je určitě konzumace smrtelně jedovaté houby. Toxiny, které v sobě…