Špička cibulová /Marasmius alliaceus/
▪ Špička cibulová - vzhled
Klobouk má špička cibulová široký 2 – 4 cm, široce kuželovitý, nebo nízce sklenutý, s tupým hrbolkem, bělavý, okrový až šedohnědý. Lupeny dosti široké, krémově bělavé.
Třeň 7 – 15 x 0,2 – 0,4 cm, rozšířenou kořenovitou částí spojený s ponořeným dřevem, dutý, sametový, ojíněný, černý, pouze na vrcholku v mládí světlý.
Dužnina tenká, začerstva s výraznou česnekovou vůní a nasládlou chutí.
▪ Špička cibulová - výskyt
Špička cibulová roste na odumřelém, obvykle ponořeném dřevě buků a habrů.
▪ Špička cibulová - vliv na zdraví
Čerstvé houby obsahují 70 – 95% vody, po usušení se jejich hmotnost sníží až desetinásobně. Sušina hub obsahuje 5 – 30% bílkovin. I když je v sušině hub mnohem méně stravitelných bílkovin než v mase a jiných živočišných produktech, kvalitativně jsou tyto bílkoviny rovnocenné.
▪ Špička cibulová - možnosti využití
Špička cibulová se používá na kořenění houbových směsí a jiných pokrmů, používají se nejčastěji klobouky.
▪ Špička cibulová - recept
Zapečená rajčata s houbami a vejci
8 rajčat
300 g hub
6 vajec
80 g másla
mletý pepř
kmín
zelená petrželová nať
sůl
Na pekáči rozpustíme máslo, položíme do něj půlky rajčat, posypané pepřem, solí a rozetřeným česnekem. Rajčata obložíme houbami udušenými s drceným kmínem na troše másla a dusíme pět minut ve vyhřáté troubě. Pak vše polijeme rozšlehanými osolenými vejci a zapečeme. Podáváme s vařenými bramborami.
Diskuse k článku
RE : Špička cibulová /Marasmius alliaceus/