Vřes obecný /Calluna vulgaris/
Vřes obecný – popis
Keřík vřesu obecného je 15 až 50 cm vysoký, bohatě větvený. Přízemní větve jsou obvykle poléhavé, horní vystoupavé. Listy jsou šupinovité, max. 3 mm dlouhé, střechovitě se překrývající, vstřícné. Květy bývají fialově růžové až bílé.
Vřes obecný – léčivé účinky
Vřes obecný má detoxikační účinky, léčí dnu, pomáhá při revmatismu a otocích nohou. Vřes je doporučován jako lék při zánětech ledvin a močových cest. Má močopudné účinky a je považován za rostlinu, která nemá žádné vedlejší negativní účinky. Dezinfikuje močové cesty, lze jej použít také jako sedativum.
Použitelné části vřesu obecného: kvetoucí nať i s květem
Období květu: červen až září
Vřes obecný – použití v kuchyni a pěstování
Vřes obecný je velmi populární ozdobná rostlina v zahradách a parcích. Je vypěstováno mnoho odlišných kultivarů odlišných barvami květů, listů, ale i výškou růstu. Odlišné kultivary mají barvy květů od bílé, růžové po širokou škálu purpurové a červené. Období květu u kultivarů zahrnuje rozsah od pozdního července do prosince.
Vřes byl dříve používán jako přísada při vaření piva během středověku před používáním chmele. Užití vřesu v pivu bylo pečlivě kontrolováno. Nať vřesu musela být očištěna od zbytku rostliny, protože houby rostoucí na kořenech mohly být halucinogenní nebo toxické.
Vřesový med je vysoce ceněný produkt. Má charakteristickou chuť a texturu. Je pomalu tekoucí, stává se gelem, dokud není rozmíchán. V některých oblastech přežívá pověra, že bílý vřes přináší štěstí, a pruty bílého vřesu jsou prodávány k čarodějným účelům. Aby rostlina úspěšně rostla, musíme pro ni zvolit slunné stanoviště a propustnou, živinami chudou kyselou půdu. Zemina v nádobách by měla obsahovat dostatek písku a rašeliny. Ve vhodné kyselé půdě, kterou můžeme občas vylepšit přidáním rašeliny, lesní hrabanky či písku, sotva kdy vřes obecný onemocní. Kromě včasného jarního seříznutí, které zaručí kompaktní růst a množství květů, rostlina jinou péči nevyžaduje.
Tip: Odvar z vřesu obecného
2 kávové lžičky na 1/4 l vody, vaříme 2 minuty, necháme 10 minut vylouhovat a užíváme.
Diskuse k článku
RE : Vřes obecný /Calluna vulgaris/