Připravte si mátový sirup - skvělý do nápojů i na domácí limonády

img
24. 05. 2019

Máta je nejen bylinka skvělá do pokrmů a různých koktejlů, ale také se z ní dá připravit lahodný sirup. Mátový sirup se vám bude hodit do alkoholických i nealkoholických nápojů, na slazení čajů i výrobu domácí limonády. Mátový sirup stačí zalít vodou, přidat citrón, pomeranč nebo grep, pár lístků čerstvé máty a máte výtečný osvěžující nápoj do horkých dnů.

Máta peprná má navíc dezinfekční a antibakteriální účinky a pomáhá při trávení. Používá se na osvěžení dechu i při zánětech horních cest dýchacích ke kloktání. Čaj z máty do dobrý na migrénu nebo bolest břicha a senzační je také máta v aromaterapii. Přečtěte si o účincích máty více. 

Čtěte také:

Máta - nenáročná bylinka s širokým využitím

Mátový sirup se spolu s kousky ovoce hodí na horké dny, stejně tak ale dobře poslouží v zimě, kdy si jím můžeme osladit čaj. Ze sirupu si také můžete vyrobit skvělé letní limonády. Mátový sirup se nejlépe hodí k čaji z mateřídoušky, yzopu nebo oregana. A jak si vyrobit mátový sirup doma? Postup je jednoduchý:

Co budeme na mátový sirup potřebovat (2 litry):

  • 4 hrsti máty
  • 2 citróny
  • 2 litry vody
  • 500 gramů třtinového cukru
  • stévie
  • 1 lžička kyseliny citronové

Postup:

  1. Nejprve pořádně omyjte citróny a nakrájejte je na plátky. Je důležité, aby byly citróny v bio kvalitě
  2. Poté nakrájejte mátu a dejte ji do velké mísy, do ní také přidejte plátky citrónů a všechno to zalijte vodou. Dobré je také citróny ve vodě promačkat vidličkou, aby pustily šťávu.
  3. Mísu pak zakryjte papírovou utěrkou a nechte mátu vyluhovat asi 24 hodin.
  4. Vyluhovanou směs druhý den sceďte do hrnce a přidejte cukr a stévii. Pak dejte zahřívat mírném plamenu na 70–75 °C, abyste zachovali aromatické látky a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté ještě přidejte kyselinu citrónovou a až bude vše rozpuštěné, můžete sundat z plotny. Vařte cca 3 minuty.
  5. Hotový mátový sirup nechte trochu zchladnout, a ještě teplý ho nalijte do připravených sklenic. Dobře uzavřené je pak skladujte v chladné a tmavé místnosti. Mátový sirup ůžete také zavařit na 80 stupňů 15 minut. 

Připravte si doma také další sirupy podle našich receptů

Napsat komentář: Připravte si mátový sirup - skvělý do nápojů i na domácí limonády

RE: Připravte si mátový sirup - skvělý do nápojů i na domácí limonády

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.