Raw strava vdechne vašemu tělu zpátky život

Raw strava vdechne vašemu tělu zpátky život
10. 08. 2015

Konzumovat potraviny jen v přirozené podobě se zdá být pro mnohé z nás nepředstavitelné. Média jsou plná reklam upřednostňující tradiční styl stravování, na jaký jsme všichni zvyklí. Tepelně upravená jídla v našich domácnostech jasně převládají. Dopřát si k snídani smoothie nebo k obědu salát, tak jak ho připravila matka příroda, je nemyslitelné. Lidé si představí nevábně vypadající studený pokrm nebo kus mrkve či papriky. Skrývá se za tím ale mnohem více – základem jsou sice syrové potraviny, ale výběr je mnohem širší – zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny, semínka, houby i řasy. Dejte si je buďto syrové nebo upravené maximálně na teplotu 42 - 45 °C. Nezničíte tak enzymy, které jsou důležité pro fungování našeho organismu.

Přechod na raw stravu by měl být pozvolný

Pokud už se rozhodnete změnit své stravování ra takzvané raw, měli byste vědět, že rychlý přechod s sebou může přinést nepříjemné příznaky. Musíte si uvědomit, že raw strava zahájí detoxikační proces, který se na vašem těle musí zákonitě projevit – setkat se můžete s bolestmi hlavy, vyrážkami, únavou, nedoléčené potíže se mohou začít projevovat akutně a podobně. Je nezbytné dodržovat zvýšený pitný režim, aby tělo mohlo všechny škodliviny vyplavit. Jen tak vám bude živá strava maximálně prospěšná.

Čtěte také:

Raw strava vdechne vašemu tělu zpátky život

Tip: Zajímavé informace o raw food se dočtete také v článku Živá neboli raw strava jako životní styl na portálu Spektrum zdraví.

Abyste tedy detoxikační příznaky co nejvíce utlumili, je dobré připravit tělo na změnu postupně. Začněte zařazovat více a více čerstvých surovin na místo těch tepelně upravených. Ovšem nezapomínejte udržovat váš jídelníček stále pestrý, aby si tělo mělo z čeho brát tolik potřebné živiny. Nemusíte se obávat nedostatku bílkovin, živá strava jich nabízí dost. Průměrně obsahuje 1-2 % a také dostatek aminokyselin regenerující vaše tělo.

U některých lidí se mohou projevit detoxikační příznaky v podobě zhoršené nálady a depresí. To proto, že si tělo musí zvyknout nebýt závislé na vařené stravě. Organismus zase touží po „plnohodnotném" jídle podle starých návyků, i proto je vhodné opouštět jednotlivé složky postupně. Červené a bílé maso, kravské mléčné výrobky, pečivo, rafinovaný cukr a sladké nápoje, vše musí z vašeho života zmizet, abyste mohli naplno pocítit životní styl vitariánů a čerpat všechny jeho výhody.

Seznamte se s pravidly živé stravy

Ač se pojmy živá strava a raw strava zaměňují a používají naprosto svévolně, rozdíl zde je. Živá strava si svůj „život" zachovává skrze aktivní enzymy, které obsahuje například čerstvé jablko, hruška, pomeranč, banán, brokolice, salát, naklíčené obilí, naklíčené luštěniny nebo naklíčená semínka a ořechy. Někteří lidé zastávají názor, že v rámci syrové stravy se dá konzumovat také syrové mléko (nepasterizované, nehomogenizované), syrové maso, vejce nebo ryby. Jiní zase z etického přesvědčení jíst syrové maso nebo mléko naprosto odmítají.

Dále se pak setkáváme s druhy potravin, které lze zařadit mezi raw stravu, ovšem nikoliv mezi stravu živou. I když potraviny jako jsou oříšky, semínka, obilná zrna, mungo nebo fazole nejsou pražené nebo jinak tepelně upravené nad 42-45 °C, nejsou enzymaticky živé. Oživit je však můžeme. Docílíme toho díky namočení na 24 hodin do vody, kdy se aktivují enzymové inhibitory a nastane proces klíčení. Díky tomu se i tyto potraviny mohou následně řadit do kategorie živá strava.

Co přináší raw strava našemu tělu?

Vědeckými výzkumy je dokázáno, že konzumováním vařené stravy nastává v organismu nepřirozený stav – takzvaná leukocytóza, což v praxi znamená zvýšený počet bílých krvinek. Tyto krevní buňky zajišťují funkci imunitního systému a objevují se v případě vpádu neznámých nebo cizích látek do našeho těla. V tom případě můžeme říci, že i vařená strava je brána jako „invaze" cizího tělesa. Jsme tak po konzumaci každého vařeného jídla postupně vysilováni a namáháni, čímž jsme náchylnější k nemocem a alergiím.

Tepelné zpracování potravin ničí enzymy, vitamíny a minerály, které jsou v nich přirozeně obsažené. Některé z nich vyšší teploty nesnesou vůbec, jiné zásah sice přežijí, avšak ve změněné podobě. U enzymů je teplota jejich poškození stanovena na 45 °C. Enzymy mají za úkol zabezpečit trávení živin přijatých v potravě a štěpit jednotlivé složky na jednodušší, které jsou využívány ke stavbě našeho těla nebo jako zdroj energie. Pokud ale přijímáme jen chemicky a tepelně upravenou stravu, vyčerpáváme své tělo, které musí tyto enzymy produkovat samo. Jestliže konzumujeme stravu syrovou, dodáváme do těla enzymy přirozeně.

á strava může být i váš lék. Vyzkoušejte raw recepty

Mrkvové raw špagety se žampionovou omáčkou

  • 1 velká mrkev
  • žampiony (6-8 ks)
  • ½ šálku natural kešu ořechů (namočené 2 hodiny ve studené vodě)
  • panenský olivový olej
  • sójová omáčka Tamari bez lepku
  • česnek, medvědí česnek, kajenský pepř, chilli
  • mleté sušené houby (volitelně)
  • sůl (himalájská, keltská, vulkanická)
  • raw agáve sirup

Vytvoříme si marinádu na žampiony. Do uzavíratelné krabičky dáme olivový olej, sůl, česnek, medvědí česnek, lžičku Tamari sójové omáčky, lžičku agáve sirupu a promícháme. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky, vložíme do krabičky s marinádou. Pevně uzavřeme a pořádně protřepeme, aby marináda obalila žampiony ze všech stran. Marinujeme 1-3 hodiny v ledničce.

Až jsou žampiony dostatečně uležené, vložíme je do mixéru společně s kešu ořechy a rozmixujeme do hladka. V případě potřeby můžeme přidat trochu vlažné vody. Následně dosolíme, v zimním období se hodí přidat kajenský pepř a chilli. Jestliže máte k dispozici sušené houby, můžete jednu lžičku přidat a vše ještě jednou promixovat.

Poté si připravíme mrkvové špagety. Očištěnou mrkev nastrouháme s pomocí spiralizéru nebo škrabky do požadovaného tvaru, který budeme konzumovat. Následně je vložíme do hlubší mísy, přidáme omáčku a promícháme. Pokud chcete, můžete pokrm ještě ohřát ve vodní lázni do 42 °C nebo naopak nechat odležet hodinu v lednici, aby se chutě propojily.

Raw papriková polévka s avokádem

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 2 sladké červené papriky
  • 2 červené kapie
  • 1 zralé avokádo
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • na dochucení: sůl, medvědí česnek, libeček, konopné semínko na posypání

Nakrájejte papriku, kapii, avokádo a vložte do mixéru, zalijte vodou a umixujte do hladka. Přelejte do hrnce. Oloupejte si stroužek česneku a rozmačkejte ho do polévky. Tu pak na vodní lázni do 42 °C pomalu ohřívejte. Podávejte s nasekanou jarní cibulkou, konopnými semínky nebo s jakoukoli vaší oblíbenou bylinkou.

Letní osvěžení: banánovo - mangová raw zmrzlina

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 2 lžíce kešu natural (2 hodiny namočené ve studené vodě)
  • 6 menších banánů (zralých)
  • 1 mango
  • 2 lžičky agáve raw sirupu

Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka a dáme mrazit na 3 až 5 hodin. Až jsou zmražené, dáme je společně s kešu ořechy a mangem do mixéru. Opatrně mixujeme, abychom mixér zmraženým banánem nijak nepoškodili. Dle potřeby doslaďte a ihned podávejte.



Napsat komentář: Raw strava vdechne vašemu tělu zpátky život

RE: Raw strava vdechne vašemu tělu zpátky život

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.