Hraběnčiny řezy
Ingredience
- polohrubá mouka: 220 g
- máslo: 100 g
- moučkový cukr: 120 g
- vejce (bílky i žloutky zvlášť): 2 ks
- prášek do pečiva: 0.5 ks
- jablka: 400 g
- vlašské ořechy
- rozinky
- cukr na doslazení jablek
- mletá skořice
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Žloutky utřeme s cukrem (1 lžíci si odložíme do bílků), přidáme změklé máslo a zpracujeme. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme směs ze žloutků a másla a vypracujeme hladké těsto. Asi třetinu těsta oddělíme a dáme ztuhnout do mrazáku, zbytek těsta rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech. Těsto na hraběnčiny řezy je tuhé, těsto na plech proto namačkáme. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme ne hrubo. Přidáme skořici, rozinky, na jemno nasekané vlašské ořechy a navrstvíme na připravené těsto. Pokud se nám zdají jablka kyselá, můžeme ještě zasypat vanilkovým nebo krystalovým cukrem. Z bílků a zbytku moučkového cukru vyšleháme tuhý sníh, opatrně ho rozprostřeme na vrstvu jablek. Na závěr řezy postrouháme zbylým ztuhlým těstem, vložíme do trouby a pečeme na 160 °C asi 30 minut, dokud těsto nezrůžoví.
Hraběnčiny řezy připravujeme obvykle s jablky, použít ale můžeme i nastrouhané hrušky.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.