Banán vidličkou rozmačkáme společně s vejcem a přimícháme cotage sýr. Ovesné vločky rozmixujeme najemno. Vmícháme do směsi a přidáme jedlou sodu. Pokud by bylo těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka pro dosažení ideální konzistence. Těsto důkladně rozmícháme nebo můžeme rozmixovat dohladka.
…
Okurku očistíme a nahrubo nastrouháme. Řecký jogurt smícháme s prolisovaným česnekem, vinným octem, nasekaným koprem. Přidáme nastrouhanou okurku a důkladně promícháme. Osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem.
Řecké tzatziky se podávají s pitou.
Cibuli a zázvor očistíme a nakrájíme nahrubo. Citronovou trávu překrojíme napůl a použijeme jen spodní část. Chilli papričky zbavíme semenínek a pokrájíme. Věechny ingredience dáme do mixéru. Vše pořádně rozmixujeme na jemnou pastu. Pokud to nejde, můžeme přidat trochu vody nebo oleje.
Domácí…
Fetu rozmačkáme s jogurtem. Zakápneme trochou olivového oleje a citronové šťávy. Přidáme nasekané lístky čerstvé bazalky a nakonec dochutíme solí. Dip ze sýru feta se skvěle hodí do zeleninového salátu nebo k pečeným bramborám.
Všechny bylinky umyjeme a zbavíme stonků. Bylinky nahrubo nasekáme. Poté je rozdrtíme nebo rozmixujeme. Podle potřeby zalejeme olivovým olejem, přidáme prolisovaný česnek a řádně pesto osolíme.
Bylinkové pesto naplníme do sklenic a uchováváme v lednici. Skvěle se hodí například při přípravě ryb.
V míse smícháme nasekané madle, ovesné vločky a semínka. V malém hrnci zahřejeme kokosový olej s medem a cukrem. Vlejeme do sypké směsi a důkladně promícháme. Plech vyložíme pečícím papírem a rozprostřeme na něj rovnoměrně granolu. Vložíme do trouby rozehřáté na 170 °C a pečeme asi 15 minut. Občas…
Datle nakrájíme na kostičky. Na pánvi je smícháme se lžící medu a zalejeme trochou vody (asi půl hrnku). Vaříme dokud datle nezměknou a nepustí šťávu. Poté datle s medem rozmixujeme na kaši. Ořechy a jablka nakrájíme na malé kousky a promícháme je spolu s ostatními ingrediencemi. Přidáme datlovou…
Vlažné mléko smícháme ve větším hrnku se lžící cukru a nadrobeným droždím. Přidáme tolik mouky, aby nám vzniklo řídké těsto. Dáme na teplé místo a počkáme až nám vzejde kvásek.
Cibuli nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme kuřecí vývar, přidáme nakrájenou cibuli a bílé víno. Přivedeme k varu a vaříme dokud se omáčka nezredukuje asi na třetinu. Přepasírujeme přes síto. Poté ji necháme lehce vychladnout, postupně přidáváme studené máslo a za stálého míchání vytvoříme…
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme hrášek a podlijeme horkým vývarem. Společně vaříme asi 15 minut doměkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme smetanu s mascarpone, promícháme, krátce…