

























Jelení svíčková na smetaně
Ingredience
- jelení kýta: 250 g
- uzený špek: 50 g
- mražená zelenina na svíčkovou: 1 ks
- smetana na šlehání 33%: 1 ks
- červené víno: 30 ml
- citron: 1 ks
- hladká mouka: 1 PL
- mléko
- máslo
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- pepř
- šlehačka
- brusinky
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Jelení svíčková na smetaně - recept
Jelení kýtu si prošpikujeme uzeným špekem. Citron zbavíme kůry a nakrájíme na kolečka.Troubu si předehřejeme na 150 °C. Zbylý špek zprudka osmahneme na pánvi, přidáme maso, aby se zatáhlo. Maso odložíme do pekáčku. Na pánev přidáme máslo a osmahneme zeleninu na svíčkovou. Poté ji přidáme do pečící mísy k masu spolu s kolečky citronu a kořením. Podlejeme červeným vínem a pod pokličkou pečeme zhruba 3 hodiny, dokud maso nezměkne.
Poté maso vyděláme a udržujeme jej teplé. Ze zeleninového výpeku odstraníme koření a rozmixujeme do hladka. Mouku si rozmícháme v troše mléka a omáčku zahustíme. Chvilku povaříme, přidáme smetanu. Na závěr svíčkovou omáčku ochutíme solí, případně citronem dle chuti.
Jelení svíčkovou na smetaně podáváme se šlehačkou, brusinkami a houskovým knedlíkem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.