Omrzliny
Omrzliny jsou způsobeny chladem při teplotách pod bodem mrazu, za současné nízké vlhkosti vzduchu, pokud je silný vítr, může k nim dojít i při teplotách vyšších. Při omrzlinách dochází k akutnímu místnímu poškození tkáně nechráněných částí těla, nejčastěji prstů, nosu a uší. Vznik omrzlin je podpořen nedostatečným příjmem teplé stravy, nedostatečnou výživou a nedostatkem tekutin, nižší odolnost organismu vůči vzniku omrzlin způsobuje také hlad a stavy, které snižují prokrvení a místní odolnost tkání – tj. těsný oděv, pocení, některá onemocnění, ale i strach.
Situace se samozřejmě zhoršuje v případě, nemá-li člověk možnost si vlhký nebo zmrzlý oděv či obuv vyměnit. Také užití léků, drog nebo alkoholu mění reakci nervového systému a cévní reakce.
Omrzliny - příznaky a rozdělení
- 1. stupeň omrzlin: Kůže je voskově bílá či nafialovělá, chladná až necitlivá. V místě vzniku omrzliny pocit svírání, při oteplování místa omrznutí se dostavují palčivé bolesti a píchání.
- 2. stupeň omrzlin: V místě omrzliny dochází ke ztrátě citlivosti a kůže je bílá až žlutá, vznikají puchýře. Toto je přechodné stádium mezi vratným poškozením prvního stupně omrzlin a nevratným poškozením na třetím stupni.
- 3. stupeň omrzlin: Kůže je tvrdá, vosková, po několika dnech zčerná a v místě poškozené tkáně dochází k úplnému ztvrdnutí, tkáň odumírá.
První pomoc při omrzlinách
Je-li to možné, zabraňte dalšímu ochlazování postiženého, přesuňte jej do závětří a pomalu jej zahřívejte horkými nápoji nebo teplou lázní. Pokuste se o mechanické prokrvení ložisek, masírujte okolí omrzlin. Dle rozsahu a hloubky omrzliny ji sterilně překryjeme, fixujeme a zajistíme odborné ošetření.
Pozor! Na omrzliny nikdy neaplikujeme masti a nepodáváme alkohol, kouření je také zakázáno. Puchýře nikdy neotvíráme a důsledně je chráníme před protržením. Nikdy vzniklé omrzliny netřeme sněhem ani jiným materiálem (hrozí další traumatizace a zanesení infekce). Některé omrzliny se mohou kompletně projevit až po delší době.
Diskuse k článku
RE : Omrzliny