Hovězí svíčková na smetaně
Ingredience
- hovězí svíčková: 250 g
- hovězí vývar: 300 ml
- kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel: 200 g
- cibule: 1 ks
- smetana: 150 ml
- bílé víno: 30 ml
- slanina: 40 g
- máslo: 40 g
- hořčice: 1 KL
- ocet nebo citronová šťáva
- cukr
- sůl
- pepř
- olej
- bobkový list
- nové koření
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Hovězí svíčková na smetaně - recept
Maso prošpikujeme slaninou a osolíme. Vložíme do hrnce s rozpáleným olejem a ze všech stran zprudka opečeme. Maso vyjmeme a dáme na teplé místo, do hrnce dáme zbytek slaniny, máslo, očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, nadrobno nasekanou cibuli, bobkový list, nové koření a zasypeme asi dvěma lžícemi cukru. Necháme zkaramelizovat, přidáme hořčici, bílé víno a citronovou šťávu. Poté chviličku všechno dohromady podusíme.
Následně přidáme horký hovězí vývar a do hrnce vrátíme hovězí maso. Dusíme přikryté doměkka, nejlépe v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 1,5 hodiny. Maso občas obrátíme.
Maso, bobkový list a nové koření vyndáme, zeleninu rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme pepřem, solí a octem a za stálého míchání vaříme ještě asi pět minut.
Hovězí svíčková na smetaně chutná báječně s karlovarským či houskovým knedlíkem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.