Chřest se sýrovou omáčkou
Ingredience
- bílý chřest - svazek: 1 ks
- pórek: 5 cm
- uzená slanina: 30 g
- uzený sýr: 50 g
- smetana: 80 ml
- máslo: 1 KL
- žloutek: 1 ks
- muškátový oříšek
- petrželka
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Bílý chřest omyjeme, odstraníme hlavičky a dřevnaté konce. Ty však nemusíme vyhazovat a můžeme si je schovat na polévku. Na plotně přivedeme vodu k varu, dáme do ní chřest a lehce osolíme. Mezitím si můžeme připravit omáčku. Rozpálíme pánev, na které orestujeme nakrájenou slaninu, přidáme kousek másla a pórek. Necháme na pánvi asi pět minut restovat. Přilijeme smetanu, vmícháme nastrouhaný uzený sýr a muškátový oříšek. Sýr necháme pomalu rozpustit a omáčku necháme jemně probublat.
Odstavíme a vmícháme jeden žloutek a petrželku. Chřest se sýrovou omáčkou servírujeme samotný jako předkrm, využít jej ale můžeme také jako hlavní chod nebo přílohu k masu. V takovém případě se k němu hodí opečená bageta nebo vařené brambory. Chřest se sýrovou omáčkou je výborné sezonní jídlo, kde můžeme skvěle bílý i zelený typ chřestu uplatnit.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.