Kuřecí souvlaki
Ingredience
- kuřecí stehenní řízky: 400 g
- česnek - stroužky: 2 ks
- olivový olej: 3 PL
- oregano: 1 KL
- sušená máta: 1 KL
- citron: 1 ks
- sůl
- mletý pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kuřecí stehenní řízky omyjeme a nakrájíme na tenké, dlouhé proužky. Smícháme olivový olej, sůl, pepř, oregano, mátu, citronovou šťávu, na plátky pokrájené stroužky česneku a vytvoříme marinádu. Do směsi pak naložíme všechno maso, přikryjeme alobalem a necháme přes noc odležet. Naložené maso následně napichujeme na špejle. Každý proužek nejprve propíchneme na konci, obtočíme kolem špejle, znovu propíchneme a pokračujeme stejně, dokud nám plátek masa stačí. Maso pak stáhneme na spodní část špejle, a pokračujeme s dalším kouskem, dokud není špíz plný. Pro lepší práci doporučujeme namočit špejle předem do vody.
Špízy grilujeme na rozpáleném grilu ze všech stran dozlatova. Tradiční řecké kuřecí souvlaki podáváme ideálně s tzaziky nebo dipem se zakysané smetany. Jako přílohu můžeme zvolit hranolky, brambory nebo řeckou pitu.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.