Losos s holandskou omáčkou
Ingredience
- čerstvý losos: 400 g
- žloutky: 2 ks
- cibule: 1 ks
- máslo: 100 g
- suché bílé víno: 300 ml
- olivový olej
- citron
- sůl
- pepř
- čerstvý kopr, pažitka atd.
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Losos s holandskou omáčkou - recept
Lososa očistíme, jemně osolíme a opepříme, pokapeme citronem a necháme odpočinout. Mezitím začneme připravovat holandskou omáčku. Svaříme víno společně s nadrobno nakrájenou cibulí a pepřem. Vaříme tak dlouho, dokud nám nezůstane asi čtvrtina původního objemu. Poté necháme mírně vychladnout.
Až máme základ holandské omáčky vlažný, všleháme do něj žloutky a ve vodní lázni pomalu ohříváme. Přitom šleháme, abychom získali omáčku krémovité konzistence. Vmícháme také rozpuštěné máslo a v případě potřeby dosolíme. Udržujeme v teple, ale omáčka nesmí vařit.
Na rozpálené pánvi s olejem zprudka opečeme lososa, stačí z každé strany asi 3 minuty, a poté dopečeme ještě 5 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Lososa s holandskou omáčkou můžeme servírovat s opečeným i vařeným bramborem. Ozdobit jej nakonec můžeme koprem, který se k chuti lososa náramně hodí, pažitkou nebo jinými bylinkami.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.