Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Losos s holandskou omáčkou Hlavní jídla
18. 09. 2017

Losos s holandskou omáčkou

Ingredience
- +
  • čerstvý losos: 400 g
  • žloutky: 2 ks
  • cibule: 1 ks
  • máslo: 100 g
  • suché bílé víno: 300 ml
  • olivový olej
  • citron
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý kopr, pažitka atd.

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Losos s holandskou omáčkou - recept

Lososa očistíme, jemně osolíme a opepříme, pokapeme citronem a necháme odpočinout. Mezitím začneme připravovat holandskou omáčku. Svaříme víno společně s nadrobno nakrájenou cibulí a pepřem. Vaříme tak dlouho, dokud nám nezůstane asi čtvrtina původního objemu. Poté necháme mírně vychladnout.

Až máme základ holandské omáčky vlažný, všleháme do něj žloutky a ve vodní lázni pomalu ohříváme. Přitom šleháme, abychom získali omáčku krémovité konzistence. Vmícháme také rozpuštěné máslo a v případě potřeby dosolíme. Udržujeme v teple, ale omáčka nesmí vařit.

Na rozpálené pánvi s olejem zprudka opečeme lososa, stačí z každé strany asi 3 minuty, a poté dopečeme ještě 5 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 

Lososa s holandskou omáčkou můžeme servírovat s opečeným i vařeným bramborem. Ozdobit jej nakonec můžeme koprem, který se k chuti lososa náramně hodí, pažitkou nebo jinými bylinkami. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 6 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Doporučené recepty

Pečený kapr v troubě

Hlavní jídla: Pečený kapr v troubě

Kapra rozřízneme ostrým nožem v břišní části, odstraníme vnitřnosti, případně i odřízneme hlavu, ale můžeme ji…

Perník z cukety

Dezerty: Perník z cukety

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pečení použijeme mladou cuketu, kterou oloupeme, zbavíme jader a nastrouháme.…

Zelený chřest ve slanině

Přílohy: Zelený chřest ve slanině

Chřest očistíme, odřízneme dřevnaté konce a opepříme. Každý stonek obalíme ve slanině a klademe na rozehřátou…

Špenátová omeleta

Předkrmy a chuťovky: Špenátová omeleta

Špenát spaříme horkou vodou a vymačkáme přebytečnou vodu. Cibuli nakrájíme nadrobno a zlehka opečeme na másle,…