Aktuálně pro vás máme 1709 receptů
Losos s holandskou omáčkou Hlavní jídla
18. 09. 2017 Přečteno: 1612x

Losos s holandskou omáčkou

Ingredience
- +
  • čerstvý losos: 400 g
  • žloutky: 2 ks
  • cibule: 1 ks
  • máslo: 100 g
  • suché bílé víno: 300 ml
  • olivový olej
  • citron
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý kopr, pažitka atd.

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Losos s holandskou omáčkou - recept

Losos s holandskou omáčkou - recept

Lososa očistíme, jemně osolíme a opepříme, pokapeme citronem a necháme odpočinout. Mezitím začneme připravovat holandskou omáčku. Svaříme víno společně s nadrobno nakrájenou cibulí a pepřem. Vaříme tak dlouho, dokud nám nezůstane asi čtvrtina původního objemu. Poté necháme mírně vychladnout.

Až máme základ holandské omáčky vlažný, všleháme do něj žloutky a ve vodní lázni pomalu ohříváme. Přitom šleháme, abychom získali omáčku krémovité konzistence. Vmícháme také rozpuštěné máslo a v případě potřeby dosolíme. Udržujeme v teple, ale omáčka nesmí vařit.

Na rozpálené pánvi s olejem zprudka opečeme lososa, stačí z každé strany asi 3 minuty, a poté dopečeme ještě 5 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 

Lososa s holandskou omáčkou můžeme servírovat s opečeným i vařeným bramborem. Ozdobit jej nakonec můžeme koprem, který se k chuti lososa náramně hodí, pažitkou nebo jinými bylinkami. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 6 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF

Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Doporučené recepty

Ředkvičkový salát se zakysanou smetanou

Saláty: Ředkvičkový salát se zakysanou smetanou

Ředkvičky a okurku omyjeme, ale neloupeme. Ředkvičky nakrájíme na kolečka, okurku na půlkolečka, kopr a petrželku…

Jednoduchá meruňková buchta

Dezerty: Jednoduchá meruňková buchta

Výhodou této buchty je, že nemusíme nic vážit, potřebné ingredience odměříme v jakémkoliv hrnku, důležité je pouze…

Domácí koblihy

Dezerty: Domácí koblihy

Máslo rozpustíme ve vodní lázni, necháme vychladnout a přilijeme ho do mísy k prosáté mouce. Přidáme cukr, droždí,…

Domácí nudle do polévky

Polévky: Domácí nudle do polévky

Do misky nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek a rozklepneme do něj vajíčko. Přidáme jednu polévkovou lžíci vody…