Ryby
Ryby a jejich léčivé účinky
- Ryby zvyšují naši energii a posilují imunitní systém
- Všechny ryby v sobě mají kvalitní bílkoviny, které jsou lehce stravitelné a snižují krevní tlak
- Omega-3 mastné kyseliny v rybách jsou nezbytné pro zdravý vývoj mozku a očí, snižují cholesterol, krevní tlak a působí protizánětlivě
- Obsahují vysoké množství přírodního jódu, který posiluje funkci štítné žlázy a chrání před bakteriemi
- Ryby obsahují vitamín B12 podporující tvorbu červených krvinek a je také důležitý pro růst kostí
- Železo v rybách a aminokyselina tryptofan přispívá k dobré náladě
- Rybí maso oddaluje stárnutí a napomáhá udržovat kondici
- Mají pozitivní vliv na kvalitu vlasů i pokožky
- Výborné jsou proti vzniku ekzémů
- Stimulují spalování tuků, vhodné jsou tedy při redukčních dietách
Vysoký podíl 3-omega mastných kyselin má především losos, sardinky, ančovičky nebo tuňák. Výborným zdrojem jódu jsou spíše mořské plody – makrela, pražma, platýz, losos, treska a parmice.
Naopak bychom se měli vyhnout mečounu, žraloku či štíhlici. Podle mnohých testů obsahují totiž velké množství rtuti.
Zajímavosti o rybách
Nejmenší ryba na světě měří ani ne 8 mm, žije u Sumatry a jedná se o druh Paedocypris. Největší sladkovodní rybou je naopak Vyza velká, což je ale zavádějící, protože není čistě sladkovodní ryba.
I když se říká, že je někdo němý jako ryba, toto pořekadlo ne zcela platí. Ryby pod vodou vydávají pomocí plynových měchýřů zvuky. Kromě slyšitelných zvuků vydávají ryby i nízkofrekvenční. Komunikují tak při pečování o mláďata, při námluvách nebo i krmení. A ryby dokáží být také pěkně rychlé. Nejrychlejší rybou planety je plachetník širokoploutvý, který dokáže plavat rychlostí až 109 km/hod.
Diskuse k článku
RE : Ryby