Aktuálně pro vás máme 1710 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Mazanec Dezerty
09. 03. 2018

Mazanec

Ingredience
- +
  • polohrubá mouka: 500 g
  • cukr krupice: 80 - 100 g
  • máslo: 100 g
  • žloutky: 3 ks
  • mandle: 60 g
  • rozinky: 80 g
  • kůra z 1 citrónu
  • rum
  • špetka soli
  • vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání
  • Na kvásek:
  • mléko: 300 ml
  • droždí: 30 g
  • polohrubá mouka: 1 PL
  • cukr krupice: 1 PL

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Nedietní mňamka

Mazanec - recept

Rozinky namočíme do rumu na 30 minut a vymačkáme, mandle nakrájíme na plátky. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr a mouku a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme žloutky, změklé máslo, citrónovou kůru, špetku soli a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, do kterého přidáme rozinky a polovinu mandlí. Těsto na mazanec necháme na teplém místě kynout asi 30 minut

Z těsta na plechu vyloženém pečicím papírem vytvoříme bochánek, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem mandlí a pečeme nejdříve na 180 °C asi 20 minut, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce a posypeme moučkovým cukrem přes sítko. 

Mazanec je tradiční velikonoční pokrm, který můžeme podávat potřený marmeládou nebo medem. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Doporučené recepty

Domácí perníkové koření

Ostatní: Domácí perníkové koření

Koření, které máme v celku si najemno rozdrtíme v hmoždíři. Přidáme mleté koření a všechno spolu pořádně…

Salát Coleslaw

Saláty: Salát Coleslaw

Zelí a mrkev nakrájíme na velmi tenké proužky nebo nastrouháme a rukama promačkáme. Cibuli nasekáme najemno a…

Bigoš

Hlavní jídla: Bigoš

Houby necháme namočit 1 hodinu předem. Maso, slaninu, cibuli a klobásku nakrájíme na menší kousky. V hrnci…