Mazanec
Ingredience
- polohrubá mouka: 500 g
- cukr krupice: 80 - 100 g
- máslo: 100 g
- žloutky: 3 ks
- mandle: 60 g
- rozinky: 80 g
- kůra z 1 citrónu
- rum
- špetka soli
- vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
- Na kvásek:
- mléko: 300 ml
- droždí: 30 g
- polohrubá mouka: 1 PL
- cukr krupice: 1 PL
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Mazanec - recept
Rozinky namočíme do rumu na 30 minut a vymačkáme, mandle nakrájíme na plátky. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr a mouku a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme žloutky, změklé máslo, citrónovou kůru, špetku soli a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, do kterého přidáme rozinky a polovinu mandlí. Těsto na mazanec necháme na teplém místě kynout asi 30 minut.
Z těsta na plechu vyloženém pečicím papírem vytvoříme bochánek, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem mandlí a pečeme nejdříve na 180 °C asi 20 minut, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce a posypeme moučkovým cukrem přes sítko.
Mazanec je tradiční velikonoční pokrm, který můžeme podávat potřený marmeládou nebo medem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.